“Школа юного туриста-2022” – десятиденний табір юних туристів при Глибоцькому центрі туризму завершив свою роботу (фото)

Заключний десятий день табору «Школа юного туриста» був не менш насичений на події, ніж попередні.

Значна частина дітей несподівано чомусь прийшла за годину до початку табірного дня і всі з нотками жалю в голосі задавали питання: «А що, це останній день нашого табору?» І спілкуючись, до вранішнього шикування на нашій «території добра» плели маскувальні сітки.

Прапор цього дня піднімали активні таборяни Арсен Биховець, тато якого героїчно загинув за незалежність України, та Аліса Матейчик, яка переїхала до Глибоки з Миколаєва.

Суддівська бригада у складі Юрія Нітушки, Сергія Проданюка, Галини Сисолєтіної, Надії Букатар, Марії Куляк, Вікторії Матейчик та Катерини Дудки вже об 11 годині поставила дистанцію для туристсько – краєзнавчого квесту. За допомогою карти селища Глибока, автором якої є Юхим Штемплер, команди шукали контрольні пункти. На етапах учасники показували набуті в таборі свої знання та уміння: встановлювали намет, долали умовне болото за допомогою жердин та водну перешкоду «маятником» – за допомогою підвішеної мотузки, визначали азимут на предмет та породи дерев, в’язали туристські вузли і писали топодиктант, накладали пов՚язки умовно потерпілому та вирішували завдання з етнографії, демонстрували навички орієнтування на місцевості. Розробила квест методистка Центру Оксана Меленко.

Перемогу здобула команда «Ельфи» (капітан Олександр Сперанський), срібні медалі у команди «Туристи» (капітан Тетяна Косован), бронзові – у команди «Бебрики» (капітан Богдан Цуренко). Всі команди здолали дистанцію та виконали завдання, що свідчить про те, що вихованці засвоїли науку наставників.

Після квесту з великим задоволенням, не стримуючи емоцій, таборяни та батьки дітей переглянули ретроспективу слайдів за всі дні перебування у «Школі юного туриста».

На урочистій лінійці учасникам були вручені від Центру туризму сертифікати підготовки в Школі та пам’ятні календарі. Від спонсора – фірми «Hegelman» (керівники Віталій та Федір Юркевичі) – діти отримали призи-смаколики. Із задоволенням вихованці разом із вихователями та батьками поспівали пісні, які вивчили в таборі з Галиною Сисолєтіною та виконали хореографічний флешмоб.

Зі щемом у серці, співаючи Гімн України, капітани всіх шести команд опустили прапори табірної зміни.

Після всього був туристський чай та…небажання розходитись. Діти різні за віком, характерами, уподобаннями, віросповіданням спільно ставали до щоденної молитви, своєю крапелькою праці допомагали воїнам в обороні України, граючись, гартувались фізично та розвивались інтелектуально. Табір їх здружив, бо там панувала «територія добра»!

Підсумовуючи роботу табору центру туризму та краєзнавства констатуємо важливість роботи гуртків нашого закладу позашкільної освіти. Переконані: таких компетенцій дітям шкільні гуртки дати не в змозі. Із 5 педагогічних працівників Центру, які нині працювали в таборі: 4 Відмінники освіти України! Вихованці це відчули. Тому з теплотою почуттів прощались. Багато учнів виявили бажання прийти у вересні на навчання у гуртки Центру. Враження таборян та батьків можна прочитати на сторінці Центру у фейсбуці.

А із нашими гуртківцями інструктори Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді вже готуються до виходу у серпні у складні туристські спортивні походи Українськими Карпатами.

Анатолій Дудка, директор Глибоцького ЦТКСЕУМ, Заслужений працівник освіти України