Відповідальність до СГ за видачу фіскального чека

Відповідальність до СГ за видачу фіскального чека без штрихового коду марки акцизного податку

Яка застосовується відповідальність до СГ за видачу фіскального чека, в якому відсутній реквізит цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої ?
Документ не є розрахунковим у разі відсутності в ньому хоча б одного з обов’язкових реквізитів.
За порушення вимог до змісту розрахункових документів, а саме видачу фіскального чека, в якому відсутній реквізит цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої, до суб’єкта господарювання за рішенням контролюючого органу застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:
вчинене вперше – 100 відс. вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон), товарів (робіт, послуг);
за кожне наступне вчинене порушення – 150 відс. вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону, товарів (робіт, послуг).
Також, за порушення вимог Закону посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності.

Відповіді на запитання щодо адміністрування ПДВ

До уваги платників відповіді на запитання, щодо порядку адміністрування ПДВ:
Чи потрібно змінювати період формування ПК за операціями з придбання товарів/послуг у лютому-травні 2022 року, якщо ПН, складена за операціями з їх постачання, зареєстрована в ЄРПН 15 липня 2022 року і пізніше?
Якщо  ПН,  складена  за  операціями  з  постачання  товарів/послуг,  що  були  здійснені  у лютому-травні  2022  року,  і  яка  підтверджує  ПК,  сформований  на  підставі  наявних  у платника  первинних  (розрахункових)  документів,  зареєстрована  в  ЄРПН  після  15  липня 2022  року,  при  цьому  постачальник  має  можливість  своєчасно  виконувати  податкові обов’язки,  покупець  втрачає  право  на  формування  податкового  кредиту  за  такими операціями до дати реєстрації ПН/РК в ЄРПН.
У такому випадку ПК, сформований на підставі первинних (розрахункових) документів, має бути  виключений  з  декларації  звітного  періоду,  в  якому  була  здійснена  операція  з придбання  товарів/послуг  (лютий-травень  2022  року),  шляхом  подання  уточнюючого розрахунку до декларації за відповідний звітний період.
У звітному періоді, в якому відбулася реєстрація таких ПН/РК в ЄРПН, платник податку – покупець  має  право  на  включення  сум  податку,  зазначених  в  цих  ПН/РК,  до  складу податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.
Чи включаються в обсяг операцій для реєстрації ПДВ безоплатно передані товари?
Відповідно до пп. 69.12 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ операції, передбачені пп. 197.1.15 ПКУ, що здійснені протягом 2022 року громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються такими громадськими об’єднаннями або благодійними організаціями при визначенні загальної суми для обов’язкової реєстрації платником ПДВ відповідно до ст. 181 ПКУ.
При цьому пп. 197.1.15 ПКУ передбачено режим звільнення від оподаткування ПДВ для операцій з безоплатного (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.
Відтак, операції громадських об’єднань та/або благодійних організацій з безоплатного (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації, не враховуються платниками, що здійснюють такі операції, при обрахунку ними загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг для визначення необхідності реєстрації платником ПДВ в обов’язковому порядку.

Запитання з “гарячої лінії” щодо об’єктів майнових податків

Чи звільняються СГ (ЮО та ФОП) – платники ЄП від сплати земельного податку?
Суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці) – платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.
До якого контролюючого органу необхідно звертатись ФО власникам декількох об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, для проведення звірки даних?
Фізичні особи – власники декількох об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних.
Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.