Кіберполіція попереджає: спокусившись можливістю легкого виграшу, ви стаєте жертвою шахраїв

«Отримай допомогу від Євросоюзу», «Субсидія українцям на продукти харчування», «Пройдіть опитування і виграйте 5000 гривень», «Даруємо подарунки до Дня народження компанії» – за такими гучними пропозиціями зловмисники маскують свої протиправні схеми заволодіння чужими грошима. Буковинські поліцейські розповіли, як розпізнати небезпеку і вберегти свої кошти.

Йдеться про такий розповсюджений вид шахрайства, як фішинг. Злочинці масово створюють фейкові сайти, які візуально схожі на офіційні ресурси державних установ і відомих торгових марок. Ці веб-сторінки зловмисники активно рекламують у соціальних мережах і месенджерах, пропонуючи довірливим громадянам отримати субсидію, цінний подарунок або сертифікат на придбання товарів.

Перейшовши за посиланням, ви потрапляєте на фішинговий сайт для збору інформації про банківські рахунки. Там шахраї пропонують відповісти на декілька простих питань, повідомити свої персональні дані, зазначити реквізити банківської карти, а також поширити небезпечне посилання серед своїх знайомих.

Але не сподівайтеся після таких дій отримати якусь вигоду. Дізнавшись вашу банківську інформацію, шахраї несанкціоновано втручаються в роботу банківської системи і виводять ваші гроші на свої рахунки.

Основні ознаки фішингових сайтів:

•    спокуслива пропозиція надлегкого виграшу;
•    відсутність безпечного з’єднання (домен захищеного сайту має починатися з https://, а не з http://, а в адресній стрічці браузера відображається символ безпечного з’єднання – замок із замкнутою дужкою);
•    сайт зареєстрований на підозрілому домені, створений на конструкторі сайтів, в адресному рядку відображається однакова адреса для всіх сторінок;
•    наявність граматичних та синтаксичних помилок у тексті, неактуальна інформація, сумнівний зовнішній вигляд;
•    офіційні сайти зазвичай маскують введення паролів та карткових реквізитів (наприклад, зірочками) або використовують віртуальну клавіатуру, фішингові сайти – ні.
•    після введення даних банківської карти можливий збій операції (кошти зняті, але не зараховані).

Зверніть увагу: дізнавшись про можливість отримати фінансову виплату чи подарунок,

•    у жодному випадку не переходьте за сумнівними посиланнями;
•    перевірте отриману інформацію на офіційному сайті установи чи організації;
•    ніколи й нікому не повідомляйте конфіденційну інформацію (в тому числі й термін дії банківської карти та CVV-код) та не зазначайте її на підозрілих ресурсах;
•    не здійснюйте переказ коштів для отримання будь-якої вигоди (участь в акції, страхування виграшу, сплата податку за ще не отриманий приз).

Якщо все ж таки потрапили до пастки шахраїв і надали свої персональні дані чи конфіденційну банківську інформацію – якнайшвидше зверніться до кіберполіції за посиланням: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/, або телефонуйте за номером «102». Також потрібно зібрати інформацію, що підтверджує факти вчинення шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області
(за матеріалами відділу протидії кіберзлочинам в Чернівецькій області
ДКП Національної поліції України)