ВЕСНЯНИЙ СЕЗОН ПРОЄКТУ “САДИ ЄДНАННЯ” ЗАВЕРШИВСЯ У ГРОМАДІ, ДЕ НАРОДИЛАСЯ ЙОГО ІДЕЯ

Днями у с. Опришени Глибоцької ТГ місцеві мешканці разом із гістьми, які знайшли прихисток на Глибоччині, рятуючись від ворожих куль, заклали молодий сад-парк. Київщина, Харківщина, Маріуполь, Донецьк, Луганськ, Буковина – кожне деревце тут, як об’єкт історичної пам’яті, промовлятиме і через десятиліття, нагадуючи, як ми об’єднували зусилля на шляху до Перемоги!

Як розповів голова ГРИГОРІЙ ВАНЗУРЯК: “Глибоцька територіальна ромада має позитивний досвід співпраці із переселенцями. Ми поєднані не лише спільною волонтерською діяльністю. Коли стояло питання якнайшвидшої реєстрації внутрішньо-переміщених осіб, а ЦНАП не встигав, бо зависали програми, наші гості самі запропонували допомогу. І було організовано додатковий пункт прийому документів, де працювали самі ж переселенці”.

Староста села Опришени МИКОЛА ПОПОВИЧ згадує: “Наше село з перших днів війни було в числі тих, які прийняли на себе основну хвилю людей. Довга черга із автівок в 4 ряди виїжджаючих за кордон пролягла через Опришени. Ми не стояли осторонь: було налагоджено харчування, облаштовано вбиральні, місцеві мешканці надавали людям з черги можливість прийняти душ, переодягнути дітей, відпочити, запрошуючи у свої домівки. І зараз у селі залишаються ті, кому поки що немає куди повернутися”.

Атмосфера заходу дуже щира:  висаджують деревця сім’ями, доєдналися учні місцевої школи на чолі з вчителями та директором МИКОЛОЮ БОДНАРЮКОМ, на акцію приїхали старости та переселенці з інших сіл громади. Люди знайомляться, підбадьорюють одне одного словами віри в перемогу!

Символічно, що почали роботу і посадили перші дерева при вході – красені-клени, наші гості, переселенці. Наймолодший – Нікіта з Сум, який садив разом з головою територіальної громади Григорієм Ванзуряком, та найстарша  пані Олена з Січеславщини, – з старостою Опришен Миколою Поповичем.

Учасників заходу надихає українськими шлягерами Народний артист України ІВАН ДЕРДА.  Пісні “Ясени”, “Марічка” у його виконанні знаходять відгук серед присутніх, люди співають разом. Після закладин саду всіх пригощають смаколиками та фірмовим тортом у патріотичних кольорах від Пекарні-кондитерської “NikoNova” ГАЛИНИ НІКОНОВОЇ. Люди з різних міст  охоче пишуть свої побажання Україні та Буковині на ще одному оберезі – 10-метровому Прапорі від голови Клубу Успішних Жінок Буковини ІЛОНИ БОРДЯН. Захід завершується спільним виконанням Гімну.

Ідею Садів Єднання Бог поклав мені на серце тут, на теренах рідної громади. В Глибоцькій ТГ працює і наш основний партнер – найбільший в Україні інтернет-магазин насіння Florium, який надав для проєкту 250 саджанців яблунь, 100 груш, 110 кущів смородини і по 1000 цибулин лілій та гладіолусів. А для саду-парку в Опришенах директор підприємства ПЕТРО ТОНЕНЧУК надав ще й 2 унікальних американських клени.  До створення садово-паркової зони долучився і місцевий підприємець МИРОСЛАВ ГОРІН, надавши туї та декоративні кущі і дерева. Вичерпні консультації щодо правильної посадки та подальшого догляду за насадженнями забезпечив знаний на Буковині агроном ВАДИМ РУДИЙ.

Про успіх проєкту на теренах Чернівецької області підсумував партнер Садів Єднання, логіст проєкту, член Національної спілки краєзнавців України, представник громадського руху “Єдина Альтернатива” ОЛЕКСАНДР ШКУРІДІН: “Протягом травня закладено такі сади у 10 громадах – Вижницькій, Вашковецькій, Мамаївській, Сторожинецькій, Великокучурівській, Заставнівській, Кадубовецькій, Топорівській і сьогодні в Глибоцькій та Кам’янецькій. У кожній громаді проєкт приймали із вдячністю та щирістю. Спасибі головам, мешканцям та гостям громад. Єдність – основна мета цього проєкту”.

ОЛЕНА РЄПІНА, ініціаторка та модераторка проєкту, радниця голови Глибоцької ТГ з питань культури, членкиня  Чернівецького обласного об’єднання ВУТ “Просвіта” ім. Т.Шевченка.

Фото ВАДИМА РУДОГО