Буковинські поліцейські викрили міжрегіональний call-центр, учасники якого ошукали громадян на понад пів мільйона гривень

Працюючи над розкриттям шахрайських дій щодо жительки Чернівців, оперативники Управління карного розшуку ГУНП в Чернівецькій області встановили організатора та учасників незаконної схеми виманювання грошей у громадян України. Переконуючи пенсіонерів, що їхні родичі нібито потрапили в ДТП і потребують фінансової допомоги, порушники отримували від своїх жертв значні суми грошей. Спільно з колегами з Одещини буковинські поліцейські задокументували діяльність злочинної групи шахраїв і припинили роботу так званого call-центру.

Зокрема, правоохоронці з’ясували, що роботу злочинного угруповання організував 26-річний житель Одеської області та долучив до свого незаконного бізнесу ще понад 10 людей (віком від 16 до 37 років). Заради легкого збагачення одесит налаштував діяльність своєрідного call-центру з чітким розподілом функцій, де кожен учасник групи діяв відповідно до заздалегідь визначених ролей.

Шахраї телефонували пенсіонерам і переконували, що внуки потрапили в ДТП і для лікування або уникнення відповідальності негайно потрібні гроші. Після вчинення чергового злочину на території Чернівців його виконавців затримали розшуківці карного розшуку за силової підтримки спецпідрозділу «КОРД» ГУНП в Чернівецькій області. В одного із затриманих поліцейські вилучили гроші, отримані в потерпілої незаконним шляхом.

Спільно з оперативниками поліції Одещини буковинські поліцейські встановили розташування шахрайського call-центру. Оглядаючи будинок, правоохоронці виявили організатора та усіх членів злочинної групи (адміністратора, операторів call-центру), а також докази їхньої протиправної діяльності:

•        мобільні телефони та сім-картки;

•        чорнові записи;

•        банківські карти тощо.

Слідчі ГУНП в Чернівецькій області вже повідомили учасникам злочинного угруповання про підозри у скоєнні злочину, передбаченого частинами 2 і 3 статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Процесуальне керівництво здійснює Чернівецька окружна прокуратура.

Триває досудове розслідування.

Поліцейські наразі встановили три випадки, до яких причетні учасники цієї  злочинної групи. Вартість завданих збитків буковинцям становить понад пів мільйона гривень. Правоохоронці перевіряють інформацію до скоєння аналогічних злочинів зазначених фігурантів на території України.

Коментує:

Кароліна МАРИШЕВА – начальник відділу комунікації ГУНП в Чернівецькій області

Відділ комунікації поліції Чернівецької області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://cv.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/bukovinski-policzejski-vikrili-mizhregionalnij-call-czentr-uchasniki-yakogo-oshukali-gromadyan-na-ponad-piv-miljona-griven/