СБУ викрила ділків, які допомагали забезпечувати російським хакерам анонімність в інтернеті та «вирощували» для них ботів

СБУ викрила на Буковині групу осіб, яка організувала функціонування мережі проксі-серверів. Завдяки такому інструменту користувачі можуть приховувати IP-адреси та анонімізувати свою діяльність у мережі інтернет.
Троє зловмисників налаштовували ці проксі-сервери, а потім здавали в оренду. Оперативники встановили, що в більшості випадків такі послуги надавались юридичним та фізичним особам рф, котрі в подальшому використовували їх для здійснення DDOS-атак, несанкціонованого втручання в українські інформаційні ресурси, поширення деструктивного контенту тощо.
Окрім цього, правопорушники налагодили механізм реєстрації, наповнення та продажу громадянам держави-окупанта фейкових акаунтів у соціальній мережі «Вконтактє», які можуть використовуватись для функціонування ворожих «ботоферм».
Кошти за свої оборудки ділки отримували та переводили в готівку за допомогою заборонених на території України платіжних систем «Qiwi» та «WebMoney».
Триває слідство.
Заходи з викриття протиправної діяльності здійснювали оперативники СБУ в Чернівецькій області спільно з відділом протидії кіберзлочинам та слідчими Нацполіції за процесуального керівництва Чернівецької окружної прокуратури.