На Буковині поліцейські викрили двох чоловіків, які ошукували охочих нелегально потрапити за кордон

На Буковині поліцейські викрили двох чоловіків, які ошукували охочих нелегально потрапити за кордон

Нагадаємо, у зв’язку із запровадженням воєнного стану на території України діє обмеження на виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років. Двоє жителів Чернівецької області вирішили скористатися ситуацією та незаконно збагатитися за рахунок громадян, які бажають виїхати з України. Обіцяючи сприяння в перетині державного кордону, буковинці отримували за цю послугу кошти, а потім більше не виходили на зв’язок. За вчинення шахрайських дій їм загрожує до трьох років позбавлення волі.
Здійснюючи моніторинг онлайн-середовища для виявлення правопорушень, скоєних у мережі Інтернет, буковинські кіберполіцейські виявили Telegram-канал, адміністратор якого пропонував оформлення пакету документів для безперешкодного виїзду чоловіків з України.
Правоохоронці провели комплекс спеціальних поліцейських заходів для встановлення організаторів Telegram-каналу й документування їхньої протиправної діяльності. Зокрема, співробітники поліції з’ясували, що до його функціонування причетні двоє 23-річних жителів Чернівецької області.
За винагороду в розмірі 2,5-5 тисяч гривень зловмисники пропонували допомогти виїхати з України чоловікам, які перебувають на військовому обліку. Для більшої переконливості розміщували також і позитивні відгуки нібито від своїх клієнтів.
Співробітники відділення № 2 (м. Кіцмань) Чернівецького райуправління поліції спільно з кіберполіцейськими розшукали порушників і виявили в них докази причетності до шахрайської діяльності. Серед постраждалих – жителька однієї з областей на сході України, яка надіслала зловмисникам гроші для вивезення її дітей із зони активних бойових дій.
Наразі слідчі поліції проводять досудове розслідування в кримінальному провадженні, розпочатому за ознаками частини 2 статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські з’ясовують обставини правопорушення та встановлюють всіх осіб, які постраждали від шахрайських дій зловмисників.