ОБЕРЕЖНО ШАХРАЙ! Працівники Глибоцької прокуратури застерігають, що потрібно бути обережним

Звернення громадян про заволодіння коштами шляхом зловживання довірою (шахрайство) продовжують надходити у відділення поліції та прокурорами здійснюється процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях даної категорії.

Так, 25 січня 2022 року до відділення поліції надійшло звернення місцевої мешканки про те, що невідома особа шахрайським шляхом заволоділа її коштами в сумі 9600 грн. Як пояснила потерпіла, в одній із соціальних мереж вона побачила оголошення про продаж сухих дров. Домовившись по телефону з громадянином, перерахувала на банківську картку, яку він вказав,  кошти в сумі 9600 грн. В подальшому вказана особа не відповідала на телефоні дзвінки та домовленість не виконала.  Проведеним досудовим розслідуванням встановлено власника банківської картки та місце отримання ним коштів, а саме у банкоматі  в одному з населених пунктів Вінницької області.

В цей же день до відділення поліції надійшло повідомлення від мешканки нашого району про те, що невідома особа шахрайським шляхом заволоділа коштами в сумі 1000 грн. Як пояснила потерпіла, вона побачила оголошення про здачу в оренду квартири  в м. Чернівці, та домовившись з невідомою особою в процесі листування, перерахувала 1000 грн. на вказаний банківський рахунок, як аванс за оренду квартири. В подальшому особа не відповідала на телефонні дзвінки, переписку видалила.

Встановлено, що  кошти, якими невідома особа заволоділа у потерпілої, отримані в одному з банкоматів м. Харкова. Цікаво,  що в той же день на рахунок шахраїв надійшло більше 11 переказів від різних людей.

Найчастішими шахрайськими схемами є телефонні дзвінки, операції з банківськими картками та обдурювання людей внаслідок купівлі-продажу товарів через мережу «Інтернет».

Незважаючи на неодноразові попередження та нагадування з боку правоохоронних органів, наші громадяни продовжують потрапляти на «гачок» шахраїв, які, зловживаючи довірою або обманом, видурюють в них останні копійки. З кожним днем зловмисники видумують все нові й нові види шахрайств.

Щоб запобігти потраплянню на вудочку потенційних шахраїв, не здійснюйте попередню оплату товару, не відправляйте, не переказуйте і не віддавайте гроші, поки не отримаєте і не перевірите товар на місці отримання, зустрічайтесь з продавцем особисто, в людних і знайомих місцях, де ви будете почуватися комфортно. Якщо ж продавець з іншого міста, користуйтесь післяплатою — в цьому випадку товар можна перевірити одразу ж при отриманні і оплатити його тільки якщо він вас влаштовує, якщо товар (часто це електроніка, ґаджети, сезонні товари) пропонується за дуже привабливою ціною, перегляньте ціни на аналогічний товар в інших продавців або в інших магазинах.

Завжди пам’ятайте, лише Ваша пильність та здоровий глузд убезпечить Вас від шахрайських дій зловмисників!

Світлана Гуцуляк

Прокурор Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури