Використання завідомо підроблених документів карається законом

За використання завідомо підробленого посвідчення водія наступає кримінальна відповідальність згідно ст.358 Кримінального кодексу України.

Користування підробленими документами стало кримінальним проступком, хоча кримінальну відповідальність ніхто не скасовував.

Підробленими вважаються не тільки повністю фальшиві документи – повна підробка, але й справжні документи, в які внесені будь-які зміни, що спотворюють їх зміст, – часткова підробка (наприклад, інколи водії «дописують» у посвідчення водія категорію, яка дозволяє їм керувати різними видами транспорту).

Глибоцьким відділом Чернівецької окружної прокуратури здійснюється процесуальне керівництво кримінальних проваджень про такі кримінальні правопорушення.

Так, в ході досудового розслідування та під час судового розгляду обвинувачений пояснив, що раніше навчався на курсах водія, однак не закінчив навчання та вміє керувати транспортними засобами. В одній із соціальних мереж він побачив оголошення про те, що можна оформити посвідчення водія. А так як  в сучасних умовах багато чого можна оформити онлайн, він подумав, що дійсно так можна оформити посвідчення водія. Невдовзі він отримав за місцем проживання посвідчення водія, за яке заплатив 7 тис. грн. Оглянувши вказане посвідчення водія, він зрозумів, що воно підроблене, оскільки там вказана дата отримання категорій -2017 рік, він також помітив інші неточності. Наступного дня автомобіль, яким він керував, через порушення Правил дорожнього руху зупинили працівники поліції, та, знаючи, що посвідчення підроблене, він всеодно пред»явив його співробітникам поліції на їх прохання.

Інший випадок. Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин достовірно знав, що він не отримував у встановленому законом порядку посвідчення водія із зазначенням категорій «А» та «В», яке відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 08.05.1994 №340 (зі змінами) «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуск громадян до керування транспортними засобами», видається установою, яка має право видавати такі документи.

20.05.2021 в приміщенні територіального сервісного центру № 7344  МВС в Чернівецькій області громадянин під час особистого звернення з приводу заміни посвідчення водія старого зразка на новий, достовірно знаючи про те, що посвідчення водія із категоріями «А» та «В» є завідомо підробленим документом, пред’явив працівникам сервісного центру завідомо підроблене посвідчення водія, в якому згідно висновку експерта наявні зміни первинного змісту шляхом травлення частини первинних відбитків штампів з подальшим нанесенням запису «Разрешено» в рядках «А» та «В» в графі «Место печати».

Свою вину вказані громадяни визнали повністю та щиро розкаялися у скоєному.

Потрібно бути законослухняними, не підробляти та не використовувати підроблені документи, щоб потім не довелося відповідати за законом.

Світлана ГУЦУЛЯК

Прокурор Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури