Буковинські податківці консультують з питань застосування РРО (ПРРО)

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області з метою надання консультаційної допомоги підприємцям, яким необхідно використовувати касові апарати (РРО та ПРРО) та вести облік товарних запасів за місцем продажу, визначено кваліфікованих фахівці:
Андрусів Олександра Віталіївна – ГДІ відділу обліку платників, об’єктів ГДІ відділу обліку платників, об’єктів оподаткування, ведення реєстрів, електронних сервісів та електронного документообігу, реєстрації за окремими видами податків, ведення Державного реєстру фізичних осіб–платників податків, організації роботи ЦОП та надання адміністративних послуг, розгляду звернень державних органів управління електронних сервісів (напрямок – реєстрація ПРРО – телефон (0372)545629.
Бажанська Галина Олександрівна – заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту (напрямок – контроль в сфері здійснення готівкових розрахунків) – телефон (0372) 545856.
Перелік посадових осіб Державної податкової служби України – відповідальних за взаємодію із суб’єктами господарювання під час впровадження безкоштовного програмного рішення ДПС та/або АРІ фіскального сервера ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/perelik-posadovih-osib-dps/
 
Застосування СГ РРО та/або ПРРО при здійсненні розрахунків виключно за допомогою банківських систем або сервісів переказу коштів
Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що згідно з п. 14 ст. 9 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.
 
При припиненні підприємницької діяльності підприємцем-єдинником декларація подається впродовж 40 календарних днів
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, фізичні особи, щодо яких до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають податкові декларації платника єдиного податку – підприємця востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року.
Декларація подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду, на який припадає дата ліквідації.
Остання Декларація подається особисто (уповноваженою на це особою) або надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.
У полі 8 «Особливі відмітки» Декларації у рядку 8.1 «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення» проставляється позначка «+».
Зверніть увагу, що фізичні особи, разом з останньою Декларацією подають додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (крім фізичних осіб, які звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).
 
Буковинські платники сплатили до казни понад 588,8 млн грн єдиного податку
Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка розповідає, за січень – грудень 2021 року фізичні особи-підприємці спрямували до місцевих бюджетів понад 588,8 млн грн єдиного податку, що на 96,8 млн грн більше, ніж за аналогічний період 2020 року.
За словами посадовиці, найбільші суми єдиного податку сплатили до бюджету єдинники – фізичні особи  – 479,5 млн грн, юридичні особи – платники єдиного податку спрямували до казни – 73,2 млн грн, сільськогосподарські товаровиробники – платники ІV групи сплатили понад 36,1 млн грн.
Крім того, Тетяна Булавка звертає увагу платників, з 1 січня 2022 року ставка єдиного податку для платників першої групи становить 248,10 грн (10 відсотків від прожиткового мінімуму), для другої групи – 1300 грн (20 відсотків від мінімальної зарплати), для третьої групи – 5 відсотків від доходу або 3 відсотки від доходу за умови сплати податку на додану вартість.
 
До уваги платників фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку – декларація за 2021 рік подається за оновленою формою
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують фізичним особам підприємцям – платникам єдиного податку, що платники єдиного податку першої – третьої груп за 2021 рік подають податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752), у складі якої заповнюється (у разі виникнення такого обов’язку) додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».
Податкова декларація за звітний 2021 рік подається фізичними особами-підприємцями  – платниками єдиного податку першої – другої групи до 01.03.2022, третьої групи – до 09.02.2022 до контролюючого органу за місцем податкової адреси.
 
Випадки коли подається податкова звітність в електронному (паперовому) вигляді з ознакою «Звітна», «Нова звітна», «Уточнююча»
Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що відповідно до п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.
Згідно з абзацами першим та другим п. 50.1 ст. 50 ПКУ у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
 
Документи для отримання пільги фізичній особі при сплаті земельного податку
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, фізична особа, яка має підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, подає контролюючому органу за місцем знаходження земельної ділянки заяву довільної форми про застосування пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи, пенсійне посвідчення (за віком), посвідчення батьків багатодітної сім’ї (які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років), посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1-3 категорія), договір оренди землі, оформлений та зареєстрований відповідно до законодавства:
до 01 травня поточного року – якщо станом на 01 січня поточного року фізична особа має у власності одну земельну ділянку або декілька;
протягом 30 календарних днів з дня набуття права на пільгу та/або права власності – якщо право на пільгу у фізичної особи виникає протягом календарного року та/або фізична особа, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки.
 
Кампанія декларування – 2022:
Кому необхідно задекларувати доходи отримані в 2021 році?
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують, що громадяни, які отримували доходи, із яких під час виплати протягом 2021 року податок на доходи фізичних осіб не утримувався, чи одержували доходи від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо), а також отримували доходи від продажу інвестиційних активів та іноземні доходи. Мають обов’язок подавати декларацію і громадяни, які отримали спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення.
Водночас, визначено категорію громадян, яким не потрібно подавати до податкових органів річну податкову декларацію про майновий стан та доходи.