США збираються передавати дані про переміщення російських військ в реальному часі

Пентагон працює над планом надання Україні розвідданих у режимі реального часу, які допоможуть країні максимально швидко відреагувати на можливе вторгнення Росії.

Допомога розвідки, якщо її схвалить президент Байден, обов’язково викличе гнів Росії, яка сприймає будь-яку американську військову допомогу Україні як провокацію, заявили високопоставлені представники адміністрації Байдена виданню The New York Times.

На кордоні з Україною зосереджено понад 100 000 російських військовослужбовців, адміністрація Байдена намагається висловити Україні підтримку її незалежності та територіальної цілісності. Сполучені Штати та союзники попередили президента Росії про те, що вторгнення завдасть його країні як економічної шкоди у вигляді санкцій, так і військових втрат.

До списку ідей, які розробляє Пентагон, Держдепартамент і Білий дім, входить перенаправлення в Україну вертольотів та іншої військової техніки, колись виділеної афганським військовим. Адміністрація також розглядає можливість відправлення в Україну додаткових експертів із кібербезпеки. Сполучені Штати та Великобританія вже направили першу делегацію експертів для посилення оборони на випадок, якщо Путін заздалегідь або замість наземного вторгнення завдасть кібератаки по Україні.

Американські спецслужби вже надають доступ Києву до значно більшої кількості інформації, аніж це було до нарощування російської армії, сказав чиновник, поінформований про дії адміністрації. Цей чиновник та інші офіційні особи США ділилися інформацією на умовах анонімності, оскільки не були уповноважені публічно говорити про плани США.