У Глибоці відзначили День пам’яті жертв Голодомору

В 1932–1933 роках керівництво Радянського Союзу, маючи намір знищити частину українців, офіційно заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду та відмовилося від благодійної допомоги, що її пропонували країни світу, часто — за сприяння українців-емігрантів. В самому СРСР десятиліттями тривала заборона на пам’ять про жертв Голодомору — жодних публічних розмов, жодного вшанування пам’яті невинно вбитих.

Заходи, присвячені цьому дню, щорічно проходять у всіх населенних пунктах України наприкінці  листопада.

Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам’ятників жертвам голодоморів в Україні.

О 16:00 оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція “Запали свічку”, в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам’ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.

Сьогодні, 27 листопада, глибочани вшанували пам’ять загиблих у трагічні роки 1932-1933 та 1946-1947 років.

Дуже прикро, що на такому заході у нашому селищі, було дуже мало учнів глибоцьких шкіл та мешканців , що свідчить про низкий рівень патріотичного виховання у закладах освіти.

Зараз День пам’яті жертв Голодомору щорічно відзначається в четверту суботу листопада.

В 2021 році він припадає на 27 листопада.