Буковинські поліцейські вивчали досвід європейських колег із протидії злочинам у сфері обігу віртуальних активів

Слідчі поліції, кіберполіцейські та співробітники обласного управління стратегічних розслідувань ДСР НПУ взяли участь в онлайн-семінарі, організованому Агентством Європейського Союзу з підготовки працівників правоохоронних органів (CEPOL). В липні цього року CEPOL спільно з Європолом за фінансової підтримки Європейського Союзу розпочали проєкт «Навчання та оперативне партнерство проти організованої злочинності» (TOPCOP) з країнами-бенефіціарами.

Під час теоретичної частини семінару представники Європейського центру кіберзлочинності розповіли поліцейським Чернівецької області про деякі технічні аспекти віртуальних активів. Опираючись на власний досвід, іноземні колеги навели приклади найбільш поширених, а також резонансних злочинів, пов’язаних з обігом криптовалюти.

Також розповіли як викривати і документувати такі злочини, на що насамперед звертати увагу під час обшуків, як вберегти криптовалюту від злочинних посягань.

Учасники семінару детально проаналізували успішні операції, проведені європейськими правоохоронцями щодо викриття незаконних дій з онлайн-рахунками. Також продемонстрували стандарти оперативного функціонування та співпраці Європолу з країнами-членами ЄС.

На практичній частині семінару поліцейські Буковини застосовували нові знання під час виконання завдань щодо виявлення кіберзлочинців та блокування незаконних операції з віртуальними активами.

Для довідки:
Агентство Європейського Союзу з підготовки працівників правоохоронних органів (CEPOL) більше десяти років співпрацює з національними навчальними закладами Європейського Союзу, використовуючи навчання як засіб посилення співробітництва з правоохоронних питань.

Тренінги та навчальні заходи CEPOL спряють розвитку компетенцій, необхідних для забезпечення внутрішньої безпеки ЄС, обміну знаннями та досвідом, розвитку довготривалих професійних зв’язків. Заходи CEPOL надають можливість ознайомлюватися з найактуальнішими Європейськими та міжнародними розробками та трендами в правоохоронній сфері, особливо щодо перетину кордону та тяжких злочинів транснаціонального характеру.

Нещодавно CEPOL почав поширювати свою діяльність на партнерів з третіх країн. В липні 2021 CEPOL спільно з Європолом за фінансової підтримки Європейського Союзу розпочали проєкт «Навчання та оперативне партнерство проти організованої злочинності» (TOPCOP) з країнами-бенефіціарами.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області