Увага! Шахраї!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області звертає увагу громадян та суб’єктів підприємницької діяльності Буковини на активізацію шахраїв, які злочинним шляхом вимагають грошові кошти у платників податків.
Так, до Головного управління ДПС у Чернівецькій області надійшла інформація від суб’єктів підприємницької діяльності про те, що до них телефонують невстановлені особи з номера +38(066)025-96-93 та,  представляючись посадовими особами податкової служби вимагають перерахувати їм певні суми коштів на картку банку 4441 1144 2262 8501.
 Такі дії є злочинними і кваліфікуються як шахрайство та умисна дискредитація посадових осіб податкових органів.
Для запобігання діяльності шахраїв просимо вас будьте пильними та обачними, уважно перевіряйте інформацію, не піддаватись на провокації та ні за яких обставин не перераховувати кошти.
У разі виявлення фактів шахрайських дій з боку невідомих осіб, слід негайно повідомити органи Національної поліції (102).
Також про такі випадки просимо повідомити Головне управління ДПС у Чернівецькій області у будь-який зручний спосіб, зокрема:
– засобами телефонного зв’язку через працівників сектору з питань запобігання та виявлення корупції: (0372) 54-56-15;
– у письмовому вигляді з використанням засобів поштового зв’язку на адресу: вул. Героїв Майдану, 200-А,  м. Чернівці, 58013.
 
На сервіс «Пульс» звернулось 19 платників Буковини
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області розяснюють, сервіс від ДПС України «Пульс» приймає звернення громадян та суб’єктів господарювання щодо неправомірних дій та бездіяльності, можливі корупційні правопорушення у сфері службової діяльності з боку конкретних посадових осіб структурних підрозділів ДПС та її територіальних.
Впродовж січня – вересня 2021 року на сервіс «Пульс» надійшло 19 звернень від буковинців. Відтак, стосовно роботи органів ДПС свої звернення адресували 18 платників та 1 звернення стосувалось роботи ЦОПів.
Всі звернення, що надійшли на сервіс «Пульс» оперативно розглянуто та надано ґрунтовні відповіді без порушень контрольних термінів.
У податковій службі акцентують, у період карантину Заявники можуть надати Інформацію за номером телефону Контакт-центру ДПС 0 800-501-007, з 09.00 – до 18.00 (крім, вихідних і святкових днів) обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «4», та з 18.00 – до 09.00 (також у вихідні і святкові дні) скориставшись послугою «Залиште запитання – ми Вам зателефонуємо» і на електронну пошту [email protected].
Окремо, платникам слід знати, при наданні Інформації бажано назвати своє прізвище, ім’я, по батькові (найменування підприємства, установи, організації, суб’єкта господарювання), контактний телефон, місце проживання/реєстрації, а також прізвище, ім’я, по батькові та посаду працівника органу ДПС, з яким пов’язана подія, дата, місце і суть події, конкретні обставини, зауваження, прохання чи вимоги. Якщо Заявник не бажає називати своє прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання/реєстрації, Інформація реєструється як анонімна.
У разі звернення представника Заявника обов’язково надаються відомості стосовно його повноважень здійснювати представництво законних інтересів та ведення справ Заявника, пов’язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Якщо представник Заявника не надає такі дані, Інформація на сервіс «Пульс» не приймається.
Про результати розгляду Інформації клієнти повідомляються невідкладно або протягом 3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання може бути подовжено.
Не повідомляються Заявникам результати розгляду анонімної Інформації  та повідомлень про наявність на офіційному вебпорталі/субсайтах ДПС недостовірної/застарілої інформації; методологічних чи технічних проблем в роботі електронних сервісів чи систем; відомості що надходить до ІДД ДПС електронною поштою щодо мінімізації сплати податків, зборів, ЄВ.
 
Як оподатковується вартість майна, отриманого внаслідок поділу спільної сумісної власності подружжя?
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до п.п. 165.1.13 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI  до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (нематеріальних активів), які надходять платнику податку за рішенням суду в результаті поділу спільної сумісної власності подружжя у зв’язку з розірванням шлюбу чи визнанням його недійсним або за добровільним рішенням сторін з урахуванням норм Сімейного кодексу України від 10 січня 2002 року №2947-III із змінами та доповненнями.
 
Запитання щодо інформації від ріелторів
Чи повинні рієлтери надсилати до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості, за якими однією із сторін були ФО – орендодавці, (у тому числі, якщо такі договори за їх посередництвом не укладалися)?
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтери), та уклали у звітному періоді цивільно-правові договори про оренду нерухомості, за якими однією із сторін є фізичні особи, зобов’язані надсилати інформацію за формою «Інформація суб’єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтерів), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди)» за місцем своєї реєстрації. У разі якщо такі договори не укладалися, Інформація не подається.
 
У ЦОПах Буковини з початку року платники отримали 71,3 тис адміністративних послуг
За дев’ять місяців 2021 року працівниками ЦОПів опрацьовано більше 71,5 тис звернень, з яких 71,3 тис  платникам області надано адміністративні послуги. У регіональній податковій службі відзначають – 13,3 тис послуг платники отримали в електронному вигляді, решта 57,9 тис – безпосередньо в ЦОПах.
При державних податкових інспекціях Головного управління ДПС у Чернівецькій області функціонують 13 Центрів обслуговування платників (ЦОП), де платники податків можуть отримати широкий спектр сервісних послуг.
Основна частина наданих адмінпослуг – видача картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. Всього за звітний період поточного року надано понад 28,5 тис таких послуг. Також суттєвою є послуга з отримання відомостей  з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків – 10,2 тис.
Платникам нагадують: з переліком адміністративних послуг, що надаються Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області та Інформаційними картками адміністративних послуг можна ознайомитись на сайті «Територіальні органи ДПС у Чернівецькій області» у розділі «Адміністративні послуги» https://cv.tax.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/administrativni-poslugi-golov-upr-dfs.
Разом з тим, для забезпечення запобіганню поширенню захворювання на COVID- 19, в чергове, рекомендуємо платникам утриматися від відвідування центрів обслуговування платників без нагальної потреби. Особливо, якщо проблему, з якою платник збирається звернутися до ЦОП, можна вирішити дистанційно (онлайн або поштою).
За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету (http://cabinet.tax.gov.ua) платники податків мають можливість надіслати лист (запит, звернення тощо) до відповідного органу ДПС у форматі pdf (обмеження 2 МБ).
Якщо ж причина звернення невідкладна і потребує обов’язкового відвідування ЦОП, просимо буковинців здійснити попередній запис за телефоном відповідного ЦОП та при відвідуванні дотримуватись рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України щодо зменшення впливу та передачі гострих респіраторних вірусних інфекцій.
Контактні телефони попереднього запису для відвідування територіальних ЦОПів:  https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/447910.html
До відома: на період карантину Центри обслуговування платників працюють з 8 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв. (у п’ятницю з 8 год. 00 хв. до 15 год. 45 хв.) з обідньою перервою з 12 год. 00 хв. до 12 год. 45 хв., та з технічними перервами для санітарної обробки та провітрювання кожні дві години на 10 – 15 хв.