Готуємося до зими: коли варто “перевзути” свої автомобілі на зимову шину!

Коли рекомендує “перевзуватися” законодавець

В Правилах дорожнього руху України часові рамки сезонного переходу з однієї гуми на іншу чітко не вказані. Проте конкретно зазначено, що: водій зобов’язаний перед виїздом перевірити і забезпечити технічно справний стан і комплектацію автомобіля (ст. 2.3, п. А); технічний стан машини має відповідати встановленим стандартам (ст. 31.1); забороняється їздити на машині, якщо гальмівний шлях перевищує допустиме значення (для легкових автомобілів – 14.7 метрів, ст. 31.4.3) і якщо є несправності або невідповідності коліс і шин певним умовам (порізи, розриви, залишкова висота малюнка нижче мінімально допустимої).

В якості рекомендації у примітці закону зазначено, що якщо водій часто експлуатує транспортний засiб в умовах слизької проїжджої частини, йому бажано ставити відповідну гуму, яка буде сприяти більш безпечній їзді.

По факту

Важливо знати при якій температурі час міняти гуму, щоб в певний сезон вона зберігала свою ефективність і технічні характеристики. Як правило, відштовхуються від середньодобової температури навколишнього середовища:

  • + 7°С і поступово знижується – рекомендують переходити з літніх на зимові шини;
  • від -5 до 0°C – необхідно ставити зиму якомога швидше;
  • стабільно + 10°C і вище – переходять з зими на літо.

В умовах помірно-континентального клімату України перехід на зимову гуму починається приблизно з середини жовтня, з першими нічними заморозками, але до перших снігових опадів. На літо – навесні: з кінця березня до початку квітня. Таким чином, заміна гуми має відбуватися в ідеалі двічі на рік.