Говерла – мрія багатьох мешканців Глибоччини

Тридцятиріччю Глибоцького центру туризму присвячується.

Другого жовтня 2021 року здійснилась мрія багатьох мешканців Глибоччини. Понад сто осіб здійснили сходження на найвищу вершину України – гору Говерлу. У складі двох груп були учні з Опришенської, Чагорської ЗОШ І-ІІІ ст., Глибоцької гімназії, Турятського НВК, Старововчинецького, Глибоцького, Карапчівського ліцеїв, Тереблеченської ЗОШ І-ІІІст. №1, Слобідської філії Глибоцького ліцею, студенти, батьки наших вихованців. Педагоги – інструктори Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді, як завжди, ретельно підготувались до проведення такого масового заходу. Організовано, після інструктажу, злагоджені мікрогрупи по черзі вирушали на сходження. Троє кваліфікованих лікарів забезпечували медичний супровід. З кожною групою був налагоджений стійкий радіозв’язок, що давало можливість оперативно приймати рішення. На радість усім, погода у цей день видалась безвітряна, сонячна і безхмарна. Щоб урізноманітнити подорож, учасники піднімались від навчально – спортивної бази «Заросляк» пологішими схилами за зеленим маркуванням, а спускались крутосхилами, знакованими синім маркуванням. По маршруту на схилах Говерли нам зустрічались обеліски за загиблими туристами, що свідчить про те, що із зимовою Чорногорою не можна легковажити. Це, як правило, призводить до трагічних наслідків. Гори суворі і помилок не прощають. Для більшості учасників новиною було те, що гранітні стовпчики з вибитими номерами, які зустрічались на нашому шляху, не що інше, як колишній кордон між Польщею та Чехословаччиною. Нині вони вказують межу між Закарпатською та Івано-Франківською областями. І хоч встановлені у двадцятих роках ХХ століття – будуть довго служити людям, якщо їх по-варварськи не демонтують невігласи.
Найважче всім було вийти на Малу Говерлу, яка є плечем Говерли. З неї вже ні в кого не виникала думка: «Не дійду. Зараз повернусь назад». Сама молодша учасниця сходження, чотирирічна Олечка Нітушка, не тільки не відставала від групи, а й показувала приклад як вибирати оптимальний шлях на підйомі. На вершині всі учасники з Глибоччини знову зустрілись і у спільній молитві подякували Богові за можливість зійти на Говерлу при чудовій погоді. Дружно виконали гімн України, кожна група сфотографувалась та зробили спільне фото із прапорами. Особливо всім присутнім на вершині сподобався прапор нашого закладу позашкільної освіти. На вершині зустріли туристів з різних регіонів України. Надзвичайно приємною була зустріч із колегами з Івано-Франківського обласного центру туризму, краєзнавства і екскурсій учнівської молоді, з якими товаришуємо вже декілька десятиліть. Вони мають традицію щорічно здійснювати масове сходження зі своїми вихованцями, присвячене Дню працівника освіти.
Під час проходження цього маршруту проводили екологічну акцію з прибирання схилів Говерли і все сміття знесли вниз до сміттєзбірників. Але висновок находить невтішний – перлина України Говерла потребує допомоги. На вершині вже повністю відсутній трав’яний покрив. Швидкими темпами відбуваються ерозійні процеси. Комерція зруйнує нашу Говерлу!
Всі шість вершин – двохтисячників Чорногори у променях чарівного заходу сонця проводжали захоплених від побаченого глибочан. Втомлені, але щасливі приїхали додому з враженнями, які не передати словами. Автор проєкту методист Центру Оксана Меленко та всі педагоги нашого закладу раді з того, що черговий корисний пізнавальний захід вплели у віночок здобутків наших вихованців до тридцятиріччя Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді.
Анатолій Дудка, директор Глибоцького ЦТКСЕУМ, учасник сходження.
Анатолій Дудка, директор Глибоцького ЦТКСЕУМ, учасник сходження.