Буковинські правоохоронці задокументували корупційні дії посадовців енергетичної компанії та НКРЕКП

Слідчі та спецпризначенці «КОРД» обласного управління Нацполіції спільно з оперативниками СБУ під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної прокуратури затримали двох осіб під час отримання неправомірної вигоди. В обох випадках кошти призначалися посадовим особам АТ «Чернівціобленерго» для сприяння в отриманні послуг компанії.

Зокрема, правоохоронці з’ясували, що керівник одного із РЕМ вимагав у підприємця 9 тисяч доларів США. За цю суму неправомірної вигоди посадовець обіцяв підключити до електромережі комерційне приміщення. Співробітники поліції та СБУ затримали зловмисника 29 вересня під час передачі коштів.

Цього ж дня правоохоронці задокументували ще один факт передачі неправомірної вигоди, пов’язаної з наданням послуг у сфері енергетики. Начальник одного із підрозділів АТ «Чернівціобленерго» вимагав у підприємця тисячу доларів США за дозвільні документи на встановлення лічильника споживання електроенергії. Вказану суму коштів для посадовця мала отримати дружина завідувача сектору територіального підрозділу НКРЕКП. Також підприємець повинен був заплатити їй тисячу гривень за надання посередницьких послуг. Під час отримання грошей правоохоронці затримали жінку.

Співробітники Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області розпочали за цими обома фактами кримінальні провадження з кваліфікуючими ознаками частини 4 статті 368-3 (Підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) Кримінального кодексу України.

Окрім цього, правоохоронці викрили протиправні дії чоловіка затриманої – завідувача сектору НКРЕКП в Чернівецькій області. Здійснюючи контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сфері енергетики, посадовець схиляв їх купувати електроенергію з його сонячної електростанції за завищеними тарифами.

Такі дії зловмисника слідчі поліції кваліфікували за частиною 2 статті 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Наразі у вказаних кримінальних провадженнях тривають слідчі дії. Правоохоронці з’ясовують всі обставини злочинної діяльності порушників.