Змістовні канікули вихованців Глибоцького центру туризму

Вже другий сезон з різних причин дитячий оздоровчий табір «Райдуга» не відкрився. Двадцять три успішні оздоровчі зміни провів там Глибоцький центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді. Дітям та молоді оздоровлення і відпочинок з мандрівками дуже до вподоби. Але туристи-краєзнавці Глибоцького центру не змарнували цьогорічне літо. Шість груп під керівництвом досвідчених педагогів-інструкторів здійснили залікові туристські спортивні походи та краєзнавчі експедиції. Учасниками подорожей стали 62 вихованці закладу позашкільної освіти з Глибоцької, Чагорської, Тарашанської та Сучевенської територіальних громад. Для харчування учасників відділ освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької селищної ради, Чагорська та Сучевенська сільські ради виділили кошти. Вихованці з Тарашанської територіальної громади здійснили подорож за кошти батьків. Кожна група буде представляти звіт про свою подорож на традиційному зльоті юних туристів-краєзнавців Глибоччини 23-25 вересня на турбазі «Райдуга» у селі Просикуряни. Адже у доробку Центру хороші результати як на нинішній нестабільний час.

Група під керівництвом Наталі та Валентина Козачків із Чагра здійснила етнографічну експедицію теренами Хотинщини. Юні археологи з Опришен зі своїм наставником, невтомним Миколою Боднарюком, брали участь разом із науковцями Чернівецького національного університету у розкопках у селі Комарів.

Учні Луковицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів зі своїми педагогами Олександром Чоботарем та Артуром Мілевським здійснили похід другого ступеня складності масивом Ґорґани в Івано-Франківській області. Вихованці гуртка «Спортивний туризм» на базі Глибоцького ліцею під керівництвом Дмитра Ткача та Оксани Меленко, пройшовши пішохідний похід першої категорії складності, виконали норматив третього спортивного розряду.

Найскладніший спортивний туристський похід цього року (а це пішохідний похід другої категорії складності) Ґорґанським масивом здійснила група вихованців центру туризму на базі Турятського НВК Тарашанської ТГ та Михайлівського НВК Глибоцької ТГ під керівництвом Володимира Баловсяка та Любові Суруджіу. Про всі ці подорожі на сторінці Глибоцького центру туризму і краєзнавства у Фейсбуці подані розлогі фоторепортажі.

У віддалених районах Путильщини гуртківці центру під керівництвом Юрія Нітушки та Володимира Романюка продовжили започатковану ще у 1996 році краєзнавчу еколого-просвітницьку експедицію «Буковинський едельвейс». Нове покоління юних туристів-краєзнавців з Глибоччини (а це вже тринадцята експедиція) ознайомилось із рідкісною флорою Черемоського національного природного парку. Нині, як і кожної експедиції, ми зафіксували стан популяцій червонокнижної флори. Там зростає понад 40 видів рідкісних рослин. Будемо звертатись до природоохоронних органів з пропозиціями щодо покращення їх збереження. Адже і наш центр туризму і краєзнавства не був байдужим і порушував клопотання на всіх рівнях щодо створення цього заповідного об’єкта на Буковині, заснованого 2009 року.

Експедиція з активним способом пересування тривала 9 днів. Учасники здолали більше 80 кілометрів. Цікавим для прокладання лижних та пішохідних маршрутів виявився вододільний хребет між Шурдинським та Плосківським перевалами. Тут майже ніколи не мандрують туристи. Зачарувало своєю красою учасників експедиції єдине озеро природного походження у Буковинських Карпатах – Гірське Око, про яке дбають працівники Черемоського лісництва. Незабутні враження, звичайно, від «серця» заповідного об’єкта – хребта Чорний Діл. Щира подяка працівникам Черемоського, Селятинськог та Плосківського лісництв, а також Чернівецькому прикордонному загону за надану допомогу під час подорожі наших груп. З вдячністю хочеться констатувати, що, як завжди, не залишилась осторонь дитячого оздоровлення об’єднана організація профспілки працівників освіти Глибоччини (голова Світлана Лазурко), яка підтримала інструкторів-педагогів.

Випробування і труднощі спортивного багатоденного походу в поєднанні з привіллям чорниці та суниць, суспільно корисною працею, краєзнавчими та флористичними дослідженнями залишать позитивні враження у серцях вихованців нашого Центру на все життя.

І тільки тривога точить серце педагогам закладів позашкільної освіти напередодні нового навчального року: чи потрібна їхня праця суспільству, зокрема територіальним громадам Глибоччини, в яких успішно понад тридцять років функціонувала система освіти і виховання дітей та молоді засобами туризму і краєзнавства? Знищити легко – відновити не вдасться! Хто від цього буде у накладі, а хто програє? Питання риторичне!

Анатолій Дудка, учасник експедиції, Заслужений працівник освіти України