Реєстрація права власності на земельну ділянку у державному реєстрі

Що зробити для того щоб, зареєструвати право власність на земельну ділянку у державному реєстрі?

Дане питання регулюється Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Зареєструвати власність чи інші права (оренду, сервітут, суперфіцій, емфітевзис тощо) на землю можна через центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), який приймає документи для державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, або у нотаріуса.

Для реєстрації права власності на земельну ділянку необхідно звернутись до Центру надання адміністративних послуг за адресою смт.Глибока, вул.Шевченка 1 або ж до приватного або державного нотаріуса, які наділені повноваженнями державних реєстраторів прав на нерухоме майно та можуть здійснювати державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень без вчинення нотаріальної дії щодо такого майна.

 Наступне що потрібно зробити для реєстрації, підготувати пакет документів для подачі до ЦНАПу чи нотаріуса, який включатиме:

  • витяг з Державного земельного кадастру (ДЗК);
  • копію та оригінал паспорту заявника;
  • копію та оригінал ідентифікаційного номеру;
  • підтвердження оплати адміністративного збору;
  • документ, що підтверджує право на звільнення від сплати адміністративного збору (у випадку його наявності).
  • документ – підстава виникнення права на ділянку (договір купівлі-продажу (дарування, міни і т.і.), рішення суду, свідоцтво на спадщину, тощо);
  • довіреність, якщо документи подаються представником (нотаріально засвідчена, якщо від фізичної особи);
  • оригінал та копію паспорту, ідентифікаційного номеру представника, якщо документи подаються представником.

Заява про реєстрацію права друкується держреєстратором або нотаріусом та підписується заявником на місці.

Зверніть увагу! Витяг з Державного земельного кадастру (ДЗК) не має потреби подавати у випадку, коли документи, які є підставою виникнення, переходу чи припинення права власності або інших прав, містять в собі інформацію про кадастровий номер.

За державну реєстрацію права власності справляється адміністративний збір, на сьогоднішній день (2021 рік) адміністративний збір стягується у розмірі 230 грн, якщо державна реєстрація права власності та інших речових прав (крім іпотеки) проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав.

Якщо ж державну реєстрацію права власності, проведену у строки менші, ніж передбачені Законом, стягується адміністративний збір у розмірі:

-1 прожитковий мінімум для працездатних осіб — у строк два робочі дні;

-2 прожиткових мінімумів для працездатних осіб — у строк один робочий день;

-5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб  — у строк 2 години.

Загальний строк розгляду поданих державному реєстратору документів складає 5 робочих днів (не календарних!). Зі спливом вказаного строку, за бажанням, можна буде отримати від державного реєстратора роздруківку з реєстру на бланку формату А4, проте без підпису та печатки держреєстратора. Новий порядок передбачає, що рішення держреєстратора розміщується на сайті Мінюсту та має таку ж юридичну силу, як і паперове підтвердження реєстрації права. Закон надає можливість скоротити п’ятиденний строк до 2 днів, 24х та 2х годин, проте збір за реєстрацію збільшиться.

Після реєстрації права в Державному реєстрі речових прав, особа стає власником та розпорядником земельної ділянки.Інформація з Державного реєстру речових прав надається за допомогою програмних засобів ведення цього Реєстру у паперовій або електронній формі, що має однакову юридичну силу та містить обов’язкове посилання на Державний реєстр прав.

 

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до відділу “Глибоцьке бюро правової допомоги” Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (смт.Глибока вул.Борцям за волю України,2а (вхід з двору) або за телефоном (03734) 2-41-40), 0988390729, 0955360786, 0979218018. Також можна скористатися послугою Skype набравши «Глибоцьке бюро правової допомоги», або «[email protected]».