Сьогодні сьомі роковини катастрофи рейсу MH17 на Донбасі

Виповнюється сім років з часу катастрофи літака «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 із нідерландського Амстердаму в малайзійський Куала-Лумпур і був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року.

Інцидент стався близько 16:00, коли рейс MH17 пролітав над Донецькою областю. Уламки літак впали поблизу міста Торез. На борту літака перебували 298 людей, з них 15 членів екіпажу. В результаті катастрофи всі загинули. Тіла двох жертв так і не були знайдені.

За попередніми даними слідства, літак рейсу MH17 був збитий ракетою “земля-повітря”, яку запустили проросійські бойовики за допомогою самохідного зенітного ракетного комплексу “БУК”. На окуповану територію комплекс потрапив з Російської Федерації.

Спочатку терористи з так званої “ДНР” заявили, що збили український військовий літак, але коли з’ясувалося, що то був цивільний рейс, від своїх слів відмовилися.

Напередодні річниці загибелі літака Європейський союз вкотре закликав Росію прийняти свою відповідальність за збиття пасажирського авіалайнера рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines російськими гібридними силами над окупованою частиною Донбасу 2014 року.

“Європейський Союз ще раз наголошує на своїй повній підтримці усіх заходів, спрямованих на встановлення істини, досягнення справедливості для 298 жертв збитого рейсу MH17 та їхніх найближчих родичів і наполягає на притягненні причетних до відповідальності згідно з Резолюцією No 2166 Ради Безпеки ООН.

Посилаючись на свої попередні заяви, Європейський Союз відзначає всі кроки, що були здійснені у цьому контексті, та очікує, що Росія визнає свою відповідальність і повністю співпрацюватиме в рамках зусиль зі встановлення відповідальних, зокрема, в рамках тристоронніх переговорів щодо збиття рейсу MH17 між Австралією, Нідерландами та Російською Федерацією”, – йдеться в заяві.

Додамо, що американські дипломати закликали Росію до співпраці зі слідством.

“Сім років тому, 17 липня 2014 року, рейс MH17 був збитий над територією Донецької області України контрольованими Росією силами. Росія до сих пір не визнала цих фактів. У сьому річницю цієї трагедії ми закликаємо Росію визнати відповідальність за свою роль у збитті літака та повною мірою співпрацювати зі слідством“, – йдеться в заяві посольства.

Зазначимо, причетності до збиття літака підозрюють чотирьох терористів, вони наразі є єдиними фігурантами справи, яку розглядає суд Гааги. Зараз на лаві підсудних: Сергій Дубинський (“Хмурий”) – колишній ватажок розвідки “ДНР”; Ігор Гіркін (“Стрєлков”) – колишній “міністр оборони ДНР”; Олег Пулатов (“Гюрза”) – підполковник російського ВДВ; Леонід Харченко (“Крот”) – проросійський бойовик.