43-річний житель Франції подорожує Європою на веломобілі з сонячними батареями, а у дорозі проїхав і селами Глибоччини

Цього тижня у ряді сіл Буковини помітили людину на незвичному виді транспорту — веломобілі з сонячними батареями. Зокрема, у Петричанці декілька місцевих жителів поспілкувались із таємним незнайомцем і з’ясували, що він із Франції. Окрім, власне спілкування (благо знайшлась добра людина, яка володіє французькою), тут він зробив спільну фотографію із кількома мешканцями села, які, у свою чергу, нагодували гостя. Отож, із хорошими враженнями про наших людей та їх небайдужість, цей «місьє» відправився далі у свою дорогу. Але, все ж таки, куди він прямує? І хто він такий, цей загадковий француз на своїй чудо-техніці?
Має подолати 10 тисяч кілометрів
В еру Інтернету дізнатись якусь інформацію не так вже й важко, головне щоб було від чого відштовхнутись. У цьому випадку мені допомогла одна світлина, зроблена під час проїзду нашого французького друга Петричанкою, яку опублікувала в соціальних мереж Аліна Шайна-Козачук (за що я, безперечно, вельми їй вдячний). На фото зображений, поміж іншим, чудо-транспорт, а на ньому є напис «Team Torpedo». З цього, власне, і почались мої пошуки. І, слава Богу, що я вчив французьку мову у школі та університеті й більш-менш щось пам’ятаю, адже ввесь масив інформації, з яким мені довелось мати справу був на мові Наполеона та Макрона.
Отож, як вдалось з’ясувати, «Team Torpedo» — це назва команди, а самого чоловіка звати Арно Негрьє (Аrnaud Negrier) і йому 43 роки. Він із міста Сен-Прієст, що у департаменті Рона. Воно розташоване в 11 км від Ліона і має трохи більше 42 тисяч жителів.
Арно бере участь у велогонці «Sun Trip Europe 2021», учасники якого мають подолати, небагато-немало, 10 тисяч кілометрів, а їхній шлях пролягає через майже 30 країн. У довільному перекладі «Sun Trip» означає щось на кшталт «Тур Сонця». І назва невипадкова, бо ж учасники змагаються на велосипедах чи веломобілях, які оснащені сонячними батареями.
Про Арно Негрьє на офіційному сайті перегонів пише, що він інженер у галузі транспорту і захоплюється спортом. Він брав участь у багатьох спортивних перегонах і протягом декількох років займається розробкою екологічних транспортних засобів. Зокрема, влітку 2019 року він відчув справжній смак велоспорту, подолавши на своєму транспорті 1200 км у французьких та швейцарських Альпах. Йому це сподобалось, тому вирішив взяти участь у «Турі Сонця».
Ціль — прибути в французьке місто Ліон
«Пригоди в Європі» — саме під таким гаслом проходять цьогорічні перегони, які, до слова, є четвертими за ліком. Історія цієї велогонки почалась з того, що французький велосипедист Флоріан Байї відправився у 2010 році із Франції в Японію, подолавши у підсумку 10 тисяч кілометрів на велосипеді з електроприводом і сонячними батареями. Після цієї поїздки Флоріан вирішив організувати змагання, в яких би взяли участь ентузіасти на інноваційних байках. Його ідея була реалізована у 2013 році, коли 28 велосипедистів змагались на дистанції у майже 8 тисяч км, яка почалась у Франції і закінчилась у Казахстані. Переміг бельгієць Раф ван Хулле, який дійшов до фінішу за 38 днів, проїжджаючи в середньому по 200 км в день. У 2015 році учасники подолали 7,5 тисяч км між Італією та Туреччиною, а у 2018-му — 12 тисяч км з Франції до Китаю.
І ось настала черга новим пригодам на велосипедах з сонячними батареями. Цьогорічні перегони «Sun Trip Europe 2021» зібрали на старт майже 40 сміливців із Франції, Бельгії, Німеччини, Швейцарії, Великобританії та Австрії. Серед них є й чоловіки, й жінки. Це справжні фанати спорту, техніки і неймовірних пригод. Свій довгий шлях вони розпочали у французькому Ліоні, 1 червня, відправившись у бельгійську столицю Брюссель. Це був пролог велогонки (так би мовити «розігрів»), який тривав до 13 червня. А вже 16 червня учасники взяли курс з Брюсселя на Ригу. Столиця Латвії — це перший з п’яти контрольних пунктів, які потрібно обов’язково пройти. Після неї ще є Констанца (Румунія), Стельвіо (Італія), Піко Велета (Іспанія) та Порто (Португалія). З португальської землі учасники відправляться у бік Ліону, де, власне, і мають завершитись їхні пригоди.
Як зазначили організатори у день відправки: «Побачимось знову у Ліоні у липні-серпні». Саме тоді цих відважних велоспортсменів, зокрема і нашого друга Арно, чекають на фініш, хоча в історії цього веломарафону траплялись випадки, коли для подолання дистанції знадобилось набагато більше час. У 2018 році, наприклад, найстарша учасниця — 70-річна Франсуаза Денель, фінішувала на 103 день після старту.
Француз, дороги і «Жигулі»
«Sun Trip» отримує фінансову підтримку від Європейської комісії, яка, таким чином, заохочує використання велосипедів та сонячної енергії. Цьогорічний маршрут поєднує великі європейські міста та високогірні місця. Між кожним контрольним пунктом учасники можуть абсолютно вільно прокладати свій шлях, але вони повинні рухатися без сторонньої допомоги. Також не можна кататись уночі.
Проте, не заборонено, звичайно ж, фотографувати та ділитись думкам про поїздку. Свої враження Арно Негрьє публікує у соціальних мережах. Тут він, зокрема, ділиться знімками, зробленими в дорозі та коротенькими поясненнями до них. Його спогади — про людей, про цікаві місця та, зрештою, про все те, що супроводжує нашого героя в його неймовірній пригоді.
Судячи із дописів, Арно вже проїхав першу контрольну точку в Латвії, згодом рушив у Польщу і після цього заїхав в Україну. Перший запис з нашої країни датований 5 липня, щоправда тут не вказано конкретне місце перебування. Далі ж маємо публікації із Сторожинеччини та Глибоччини. Зокрема, в одному із дописів французького спортсмена можна побачити фотографію його веломобіля разом з нашими «Жигулями». І тут же написано, що «ця машина ідеальна для цих доріг». І, схоже, що буковинські дороги завдали нашому французькому гостю чималих клопотів, адже вже у наступному своєму повідомленні він пише, що пошкодив колесо. Відремонтувавши його, вже невдовзі він заявляє про нове пошкодження, через яке, за його словами, втратив півтора дня. Ой, друже Арно, ми тобі співчуваємо і розуміємо як ніхто! Бо ж цими дорогами рухаємось щодня!..
Аналізуючи маршрут перегонів, стає зрозумілим, що із України Арно Негрьє прямує до Румунії, напевне в бік Констанци, де розташований один із контрольних пунктів. І, де б він зараз не перебував, побажаймо йому успіхів, а також сил, витривалості та наснаги дійти цілим і неушкодженим до фінішу. Для того, що він робить, дійсно, потрібна неабияка сміливість і терпіння (особливо, коли рухаєшся нашими багатостраждальними дорогами).
Георгій СЕМЕНЮК,
газета «Новий День».
Фото Аліни Шайни-Козачук, з офіційного сайту перегонів «Sun Trip Europe 2021» та соціальних мереж Арно Негрьє.