ЄС може відкрити кордони для України за два тижні — МЗС

 ЄС може додати Україну до списку безпечних для подорожей країн і відкриє для неї кордони за два тижні.

Про це  речник МЗС заявив Олег Ніколенко, пише “Європейська правда.

Відповідно до інформації ЗМІ ЄС, у списку безпечних для подорожей країн з’явилися Вірменія, Молодова й Азербайджан, чиї показники захворюваності близькі до показників України, але останньої в цьому списку досі немає.

Олег Ніколенко пояснив це тим, що ЗМІ ЄС оперували неактуальними даними щодо України, тому тут не варто шукати жодного політичного підтексту: “Варто враховувати, що оцінка показників здійснювалась не за останні дні, а за попередні кілька тижнів, коли вони були вищими. Оскільки зараз ми все більше наближаємося до встановленої Єврокомісією норми, на доручення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби Представництво України при ЄС взаємодіє із європейською стороною задля включення України до згаданого переліку під час його наступного перегляду”.

Речник МЗС також зазначив, що опинитися в списку безпечних для подорожей країн ще не означає, що ЄС автоматично відкриє кордони, адже таким способом Єврокомісія лише рекомендує, а не юридично зобов’язує це зробити.

Олег Ніколенко додав: “Держави-члени Євросоюзу індивідуально схвалюють остаточні рішення про послаблення або посилення обмежень на подорожі. Відповідно, МЗС України працює з європейськими країнами на двосторонньому рівні задля спрощення умов поїздок українців, зокрема визнання свідоцтв про вакцинацію та цифрових COVID-сертифікатів”.

Список безпечних для подорожей країн переглядають що два тижні, і саме тоді наступний шанс для України опинитися в ньому. Для цього враховують показник захворюваності на 100 тисяч людей протягом попередніх двох тижнів, кількість тестів на COVID-19, відсоток позитивних серед них, а також поширеність мутованих штамів у країні.

Нагадаємо про те, що Німеччина відкрила кордони для вакцинованих українців.