Догляд за культурами в дощових умовах

Тривалі зливи, що накривають останні тижні східну Європу, не тільки насичують наші поля вологою, але й утруднюють вирощування сільськогосподарських культур. Необхідні агротехнічні заходи та механічний обробіток ґрунту ще якось можна провести між дощами, однак заходи по захисту рослин часто зводяться нанівець – сильні дощі змивають з рослин розчини препаратів.

Тому обприскування рослин не дає належного ефекту. Особливо це помітно при застосуванні фунгіцидів. Ефект, навіть якщо препарат якісний, триває не більше як 2-3 доби. Тобто препарат подіяв, але оскільки дощі змивають нанесений розчин, знову з’являються хвороби та шкідники.

Старі рекомендації передбачають обробіток після кожного дощу. Тому, коли дощі дуже часті, доводиться обробляти чи не щодня. А це зайві витрати і часу, і препаратів. Проте вихід є. Зараз, як ніколи раніше, довелось пересвідчитись, що продовжити термін дії засобів захисту, особливо біологічних, можна, застосовуючи для обробки рослин разом з препаратами прилипач.

В звичайних, не дощових умовах, застосування прилипача є необхідним лише на культурах з блискучим листям – на капусті, часнику та цибулі.

Зараз же при обробці дерев та рослин неохідними є не тільки засоби захисту, а й компонент, який за рахунок високої клейкої здатності забезпечував би надійне та тривале закріплення розчину на листі.

На власному досвіді пересвідчився, що в цих умовах найефективнішим біоклеєм є прилипач Добрий господар. Ефект при його сумісному застосуванні в бакових сумішах з препаратами захисту рослин є швидким і надійним.

Він забезпечує рівномірне змочування листової пласини, підвищує ефективність хімічних і біопрепаратів, продовжує дію корисних бактерій в мікробіологічних препаратах за рахунок утворення захисної плівки, яка створює мікроклімат на листках та плодах, оберігаючи їх від висихання та сонячних опіків, і при цьому не сповільнює проникнення газів до рослини в процесі фотосинтезу.

Будучи композицією з мікробних полісахаридів, природним шляхом сприяє підвищенню вмісту цукрів в плодах та клітинному соку рослин.

В’язкість прилипача дозволяє блокувати переміщення по листі багатьох шкідників – попелиць, гусениць, квіткоїдів, кліщів. Він склеює лялечки вишневої та сливової мух, яблуневої плодожерки. Фіксує грибкові спори, не даючи можливості їм поширюватися, таким чином знижуючи розвиток грибкових захворювань.

Не токсичний для людини і тварин, не накопичується в рослинах та ґрунті. Ідеально підходить для сумісної обробки з біопрепаратами Мікосан, Гуапсин, Трихофіт, Емочка, Сезар, добривами. При поєднанні з іншими препаратами набагато підвищує їх ефективність і продовжує термін захисної дії, тому в дощових умовах є вкрай необхідним.

Вадим Рудий,  керівник Глибоцького клубу органічного землеробства

Фото автора