Білорусь зробить платним виїзд в Україну, Польщу і Литву

Державний прикордонний комітет Білорусі вирішив впровадити мита за перетин білоруського кордону в бік України, Литви та Польщі.

Про це повідомляється на сайті відомства.

Білоруські прикордонники пояснили, що місцевий збір за перетин транспортними засобами кордону при виїзді з країни впроваджують з метою боротьби з коронавірусною інфекцією. З 1 червня мита почнуть стягувати у Гомельській і Гродненській областях. У відомстві уточнили, що транспортним засобом вважається механічний транспортний засіб, що має не менше чотирьох коліс, технічно допустима максимальна маса якого не перевищує п’яти тонн, за винятком колісних тракторів і самохідних машин. Платіж для транспорту вагою до п’яти тонн встановлений у розмірі 29 білоруських рублів (близько 320 гривень). При цьому сума збору не залежатиме від кількості пасажирів.

“Збір сплачується до доходів відповідного обласного бюджету за місцем розташування пунктів пропуску через кордон. У разі сплати збору до обласного бюджету не за місцем розташування пункту пропуску, через який перетинається межа, збір не є сплаченим”, – поінформували в прикордонному комітеті Білорусі.

Водночас від сплати мита за наявності документів звільнять водіїв, які:

  • їдуть на похорон членів родини та близьких родичів, а також які супроводжують померлих для поховання;
  • учасники та інваліди війни;
  • інваліди I та II груп та їхні супровідні особи;
  • учасники ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС;
  • громадяни Білорусі, які виїжджають на лікування до санаторно-курортних установ.

При цьому зазначається, що за рішенням обласних рад депутатів цей перелік може бути розширений.

Пресслужба Лідського райвиконкому у Гродненській області повідомила, що рішення про впровадження збору діятиме лише до 1 січня 2023 року, а зібрані кошти “підуть на попередження та боротьбу з коронавірусною інфекцією”.

Що відомо

  • У квітні українські прикордонники запровадили додаткові режимні обмеження на кордоні з Білоруссю в межах Рівненської області. Серед обмежень – заборона робіт у пізню пору неподалік кордону, заборона проїзду з 22-ї до 6-ї години польовими дорогами, заборона руху транспортних засобів в об’їзд автомобільних доріг та інші.
  • Держприкордонслужба України посилила контроль на кордоні з Білоруссю з метою “запобігання правопорушенням та захисту національної безпеки на державному кордоні”. Додаткові тимчасові режимні обмеження встановлені в межах Березівської, Старосільської, Висоцької, Миляцької, Локницької та Заріченської об’єднаних територіальних громад Сарненського та Вараського районів Рівненської області.