IT SUMMER-CAMP ГЛИБОЦЬКОЇ ГРОМАДИ “СТВОРИ СЕБЕ САМ”

Глибоцька селищна рада территориальної громади створена у жовтні 2015 року. До складу територіальної громади увійшли такі населені пункти: селище міського типу Глибока, села Михайлівка, Червона Діброва, Черепківці, Новий Вовчинець, Стерче, Опришени, Слобідка та Димка.

Глибока – селище міського типу Чернівецької області, адміністративний центр Глибоцької селищної ТГ. Населений пункт заснований в 1438 році, назва населеного пункту походить від місця його розташування: поселення дійсно знаходиться у долині. Місцевість села Червона Діброва вперше згадується у зв’язку із битвою поляків під керівництвом короля Яна-Ольбрахта з військами молдавського господаря Штефана ІІІ Великого. За попередньою інформацією в цьому населеному пункті народилися батьки Стівена Возняка, одного із співзасновників Apple, які емігрували в США з Буковини після Другої Світової війни.

Село Опришени має багату та неповторну історію. І це не дивно, адже Опришени лише на десять років молодші за Чернівці. Більшість жителів села — румуни. Село перетинає міжнародна траса М-19, яка сполучає Україну з Румунією. В 1889-1891 роках у селі Димка проживала письменниця Ольга Кобилянська. Один з основних творів Кобилянської стала повість “Земля”. У 1973 році відкрито музей письменниці. Кожне село Глибоцької громади має свою неповторну історію, колорит та автентичні звичаї. Глибоцька селищна рада межує з Великокучурівською, Тарашанською, Тереблеченською, Сучевенською та Кам’янецькою громадами.

IT SUMMER-CAMP ГЛИБОЦЬКОЇ ГРОМАДИ “СТВОРИ СЕБЕ САМ”

Коротко про проєкт:

Формування літнього відпочинкового табору IT Summer-Camp Глибоцької громади “Створи себе сам” стане продовженням реалізації стратегії розвитку, щодо профоорінтаційної роботи найбільш потрібних професій в Україні. У програмі IT Summer-Camp ідеально збалансовано відпочинок та освіта. Окрім ознайомлення із захоплюючим світом сучасних ІТ-технологій через ігрову форму навчання та відпочинок, надалі даний проєкт стане стартом для проведення постійного ІТ-змагання шкіл.
Детальний опис ідеї проєкту:

Технічне забезпечення в рамках Програми DOBRE дає змогу нашій громаді цього року відкрити Молодіжний IT-центр громади, де спільно з Чернівецьким національним університетом планується робота малої IT – академії для старшокласників. Молодіжний IT-центр громади має за мету сформувати платформу для тих хто успішно опанував або має на меті опанувати професійними здібностями ІТ спеціальності, збільшити зацікавленість молоді в отримані ІТ спеціальностей. Планується облаштування 27 індивідуальних комп’ютерних місць для учнів ІТ-академії.

Фактично проєкт IT Summer-Camp Глибоцької громади “Створи себе сам” є нічим іншим як продовженням роботи громади в цьому напрямку. В рамках проекту передбачається закупівля обладнання дня проведення науково-відпочинкового табору, який в майбутньому повинен стати платформою для проведення місцевого конкурсу-олімпіади для обдарованих дітей громади, а громада зі свого боку включить даний захід в перелік постійних і передбачить фінансування для проведення заходів.

Літній комп’ютерний табір це корисне дозвілля для школярів та молоді нашої громади. У програмі літнього табору ідеально збалансовано відпочинок та освіту. Учасники познайомляться із захоплюючим світом сучасних комп’ютерних технологій, яке стане основою майбутньої професії.

Етапи реалізації:

Орієнтовна тривалість проєкту (в місяцях) – 9 місяців.

Основні періоди (етапи) реалізації проєкту у часі:

І етап – формування команди проєкту, проведення процедури закупівлі, відкриті торги із закупівлі обладнання та укладання контрактів з переможцями торгів – 3 місяці;

ІІ етап – проведення інформаційної компанії, залучення вихованців до гуртків і підготовки до IT Summer-Camp – 1 місяць;

ІІІ етап – укладання договорів з національним центром “Мала академія наук України” та Чернівецьким національним університетом ім.Ю.Федьковича в частині функціонування малої IT – академії – 1 місяць;

ІV етап – відбір груп за рівнем знань і умінь, проведення зустрічей з вихідцями громади, які працюють в ІТ-галузі – 1 місяць;

V етап – презентація розроблених продуктів для життєдіяльності громади, підготовки фахової конференції за участю науковців університету – 1 місяць;

VІ етап – проведення літнього табору IT Summer-Camp, підведення підсумків проекту – 5-10 днів;

VІІ етап – проведення інформаційної кампанії у ЗМІ, створення власних сторінок у соціальних мережах – постійно.

Бюджет проєкту:

Загальний бюджет Проєкту
630 000 грн
100%
Внесок Організатора Конкурсу
500 000

грн

79.4% від загальної вартості
Внесок органу самоврядування
130 000

грн

20.6% від загальної вартості
Внесок партнерів
0

грн

0% від загальної вартості
Чи відповідає проєкт стратегії розвитку громади

В рамках Програми DOBRE “Стратегія сталого розвитку Глибоцької ТГ на 2021-2030 роки” на даний час на стадії розроблення, проте проєкт відповідає Стратегії розвитку громади на 2019-2020 роки, що відповідно стане основою для нового документу. Проєкт відповідає стратегічним цілям Економрозвитку громади та Підвищення комфортності життя та розвиток територій, як ціль 1.4 “Підтримка бізнесу та інвестицій” шляхом розвитку бізнесу в сфері ІТ, а також як ціль 2.2 “Підвищення якості муніципальних послуг”.

Очікувані результати проєкту

IT Summer-Camp Глибоцької громади “Створи себе сам” має стати платформою для розвитку та вдосконалення навиків ІТ в старшокласників громади. Учасники проєкту отримають:

– навички командної роботи з розробки власних проєктів в команді з тематикою “Глибоччина майбутнього”, які в подальшому будуть презентовані та оприлюднення в мережі Інтернет;

– здобудуть досвід щодо лідерства та навчаться управляти командою і брати відповідальність;

– розвинуть комунікабельність, креативність та генерують свої іде

Як плануєте залучати жителів громади до втілення проєкту?

Залучення старшокласників та молоді громади планується здійснювати через оприлюднення оголошення про набір учасників проєкту, проведення тренінгів в навчальних закладах громади на: Facebook та Youtube.

FacebookGrupa: Глибоцька селищна об’єднана територіальна громада

Офіційний сайті громади

Офіційний вайбер-канал громади: Громада/ToDay.

Хто буде користуватися результатами проєкту?

Результатами даного проєкту користуватися може кожен учень загальноосвітніх шкіл громади, який бажає відкрити для себе нові можливості в різних комп’ютерних спеціальностях. Потенціал нашої громади в даному напрямку великий, адже на сьогоднішній день в громаді в 10-11 класах навчаються 297 дітей. На наступні роки динаміка навчання кількості учнів старших класів громади передбачає зростання. Крім того, передбачається безкоштовний підвіз шкільними автобусами учнів із населених пунктів, які входять до ТГ.

Яку територію громади охопить проєкт?

Проєкт охопить всю територію громад і дасть можливість у формуванні суспільної думки на підтримку діяльності IT Summer-Camp як структури, яка формуватиме профорієнтаційні цінності і надаватиме послуги інтелектуального розвитку та культурного професійного обміну.

Розгорнути