Глибоччина приваблює птахів

Застосування ефективних мікроорганізмів, яке проводилось Глибоцьким клубом органічного землеробства на водоймах з ознаками біологічного забруднення, допомогло суттєво очистити воду. Це, напевно, виступило вирішальним чинником того, що чисте плесо приваблює водоплавних птахів. Віднедавна на цих водоймах появились лебеді, красиві граціозні птахи.

Потеплішало, і багато хто виїздить відпочивати на водойми. Звичайно ж, дикі птахи на ставках і озерах викликають щире захоплення, і наші жалісливі громадяни хочуть їх нагодувати, щиро вважаючи, що допомагають птахам.

Однак робити це не варто. Звичайно ж, люди діляться тим, що їдять самі. В першу чергу, хлібом. Але хліб для птахів не просто шкідливий, а отруйний!

ВОЛОНТЕРИ І ОРНІТОЛОГИ ПРОСЯТЬ НЕ ГОДУВАТИ ЛЕБЕДІВ ХЛІБОМ! Їхній шлунок не сприймає такої  їжі, через це птахи можуть довго хворіти, а тому голодувати навіть при наявності їжі.

Основним кормом лебедів є переважно різні частини водяних і болотяних  рослини, які вони знаходять під водою. Птахи також іноді знаходяться поживу на суходолі, на луках і пасовищах, де живляться злаковими і кормовими рослинами. Тому зрідка можна пригостити білих красенів зерном пшениці або кукурудзи.

Лебеді-шипуни, які з’явились  у нас,  перебувають під захистом не лише законів України, а й міжнародного законодавства – Директиви ЄС про охорону диких птахів, Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів, Бернської Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі та Боннської Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин.

Тому будь-які недружні дії та порушення спокою цих птахів кваліфікуються не просто як кримінальні правопорушення, а й як порушення міжнародних норм, що тягне відповідальність за порушення європейського законодавства. Тож будьмо уважними і не порушуватимемо спокій цих красенів.

 Вадим Рудий керівник Глибоцького клубу органічного землеробства

фото автора