Сьогодні 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи

Вночі 26 квітня 1986 року серія вибухів зруйнувала четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Повністю ліквідувати пожежу вдалося лише 10 травня.

26 квітня 1986 року о 1-23 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – з різницею у дві секунди відбулося два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі у 1945 році.

Причиною катастрофи прийнято вважати стрибок напруги в мережі, який викликав два вибухи. На щастя (якщо можна так сказати), вибухи були не ядерними, а хімічними – наслідок перегріву реактора і накопичення значної кількості пари. На момент вибуху в реакторі знаходилось близько 200 т урану. Було зруйновано обшивку, а через відсутність захисної оболонки більше 60 т радіоактивних речовин піднялись у повітря.

У Глибоці до дня 35-ї річниці Чорнобильської трагедії відбулось покладання квітів і лампадок до пам’ятника ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС. У церемонії вшанування пам’яті героїв Чорнобиля взяли  участь представники Глибоцької селищної ради та  громадськість нашого містечка. Порацівники бібліотечної системи селища представили тематичну виставку літератури присвяченої трагічним подіям 1986 року.

Щороку квітень нагадує всім нам про катастрофу гуманітарного масштабу – Чорнобильську аварію, яка не має минулого часу.