Стара слава нову любить…

Нещодавно ми повідомляли, що група туристів-спортсменів Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді здобула перемогу у Першості світу-2020 з туристських спортивних походів в номінації «Лижні маршрути другої категорії складності». І ось, хоч із запізненням, із Міжнародної федерації спортивного туризму отримали довгоочікувані  дипломи і золоті медалі. Учасниками чемпіонського походу під керівництвом методиста центру туризму Оксани Меленко були Кушнір Олександр, Володимир Романюк, Павло Дудка, Назарій Німачук, Дмитро Ткач , Анатолій Дудка з Глибоки, Петро Лінецький з Турятки та Іван Креклевець із Чернівців.

На цьогорічну Першість світу центр заявив вже три спортивних походи: лижний похід третьої категорії складності Українськими Карпатами (керівник Оксана Меленко), пішохідні походи першої категорії складності Румунськими Карпатами (керівник Дмитро Сандул) та Українськими Карпатами ( керівник Олександр Чоботар). Суддівська колегія Міжнародної федерації спортивного туризму оперативно оцінила звіти про пройдені маршрути. І знову успіх команд Глибоцького  центру туризму та туристського спортивного клубу «Меридіан»! Друге місце та срібні медалі виборола група туристів-лижників у складі Меленко Оксани, Кушніра Олександра, Дудки Павла, Ткача Дмитра, Креклевця Івана та Росінського Михайла. Про цей складний похід були вже публікації в засобах масової інформації та соціальних мережах.

Серед кращих пішохідних маршрутів першої категорії складності був похід Румунськими Карпатами. Неповторні гірські масиви Рареу, Джумалеу, Сухарду та Родна, які для туристського загалу України відкрили глибоцькі туристи ще у 1991 році, вразили спортивних суддів. Бронзовими медалями за третє місце нагороджені Дмитро Сандул, Валерій Качуляк (заступник керівника групи) та Христина Качуляк зі Старого Вовчинця, Дмитро Ткач з Глибоки, Адріана Чорна, Попович Моніка, Василь Білійчук, Костянтин Попович, Костянтин Костюк, Яна Янчук із Опришен. Всього вісім сотих бала в загальній оцінці суддів поступився похід під керівництвом  Олександра Чоботаря та Артура Мілевського третьому місцю. У підсумку команда з Луковиці виборола четверте місце з одинадцяти команд у престижній Першості світу. З’явилось і унікальне, певною мірою, досягнення: студент педагогічного коледжу Дмитро Ткач, який вже має розряд кандидата в майстри спорту, виборов з трьома різними групами золоту, срібну та бронзову медалі за лижні та пішохідний походи.

Щороку Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді проводить чемпіонати України з туристських спортивних походів серед учнівської та студентської молоді. Завдяки функціонуванню упродовж 23 років районного профільного пересувного туристсько-виховного оздоровчого наметового табору «Райдуга» на Глибоччині сформувався один із найпотужніших осередків з розвитку похідного спортивного туризму в Україні серед учнівської та студентської молоді. Під час табірної зміни 12-17 груп здійснювали спортивні походи теренами України та за кордоном. Серед родзинок розробка та апробація одночасно двома групами маршруту пішохідного походу третьої категорії складності в Українських Карпатах «Горганське високогір’я» у 2001 році (керівники груп Оксана Меленко та Валерій Качуляк). Цей маршрут за рішенням федерації спортивного туризму України став еталонним і ним нині послуговуються всі спортсмени-туристи України. Південні Карпати, які називають Трансільванські Альпи, у 1998 році першими в Україні, проклавши пішохідний маршрут третьої категорії складності, освоїла дитяча група під керівництвом Володимира Єромасова та Валерія Качуляка. Наші вихованці під керівництвом Дмитра Трошина та Івана Дудуца пізнали Кримські гори у пішохідному поході другої категорії складності. Велосипедисти під керівництвом Івана Товарницького та Василя Товарницького були піонерами в освоєнні категорійних велосипедних маршрутів теренами Румунії та Молдови. Володимир Єромасов здійснив із своїми вихованцями складний спортивний водний похід на байдарках Південним Бугом. Чемпіонами України з походами третьої категорії складності на катамаранах по великій воді весняного Білого та Чорного Черемошу в різні роки ставали вихованці центру під керівництвом Віталія Німачука, Сергія Лупуляка, Руслана Щура. Окрема мова про лижний спортивний туризм. Кожний зимовий похід – це екстрім. І кожний лижний похід вихованців центру туризму з 1994 року був кращим в Чемпіонаті України.

У зв’язку з карантинними заходами минулого року похідні групи з районного табору «Райдуга» не вирушали на маршрути. Але все-таки, в рамках дозволених навчально-практичних занять з вихованцями закладів позашкільної освіти, дев’ять груп Глибоцького центру здійснили залікові подорожі. Як наслідок, у чемпіонаті Чернівецької області за минулий навчальний рік три групи стали переможцями. Підтвердили високий клас ці групи і на Всеукраїнському рівні. Пішохідний похід першої категорії складності, де учасниками були вихованці гуртків центру, які працюють на базі Турятського та Михайлівського НВК (керівники Володимир Баловсяк та Любов Суруджіу), вибороли друге місце. У дисципліні «Водні походи третього ступеня складності» вихованці з Глибоцької гімназії та Коровійської ЗОШ І-ІІІ ст. зайняли перше місце за водний похід на катамаранах по Дністру (керівники Наталія Шелепюк та Неля Троєцька). Група, що складалась з учнів Слобідського НВК та Коровійської ЗОШ І-ІІІ с. під керівництвом керівників гуртків центру туризму Юрія Нітушки та Анастасії Пентелейчук зупинилась на четвертому місці. Здобутки команд Глибоцького центру дозволили Чернівецькій області вибороти четверте загальнокомандне місце. А взагалі, вже 55 груп Глибоцького центру перемагали у зазначеному Чемпіонаті України та 32 команди були срібними та бронзовими призерами! Це потужні результати діючої системи освіти і виховання учнівської молоді засобами туризму і краєзнавства.

Гарний подарунок у скарбничку нашого позашкільного закладу до його тридцятиріччя! Відзначати у листопаді маємо намір, бо є чим пишатись, а ще більше планів по розвитку дитячо-юнацького туризму і краєзнавства. Навіть цього року жнива на нашому полі позашкільної освіти і виховання досить рясні. Головне, щоб зрозуміли в громадах: таких здобутків їхні учні та молодь без центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій не досягнуть. Про це я зазначав у попередньому дописі: «В єдності запорука успіху»!

Анатолій Дудка, директор Глибоцького центру туризму