Олімпіада on-line. Перша ластівка

У далекому 1992 році Глибоцький центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді вперше в Чернівецькій області започаткував районні олімпіади юних краєзнавців. Це було приємною новацією і для загалу краєзнавців України. Відтоді в цих інтелектуальних змаганнях брали участь представники всіх 35 загальноосвітніх шкіл Глибоцького району. Краєзнавчий компонент значно посилив в учнів потяг до знань у вивченні таких предметів як історія, географія, біологія, українознавство.

В умовах дистанційного навчання відділ освіти Глибоцької селищної ради територіальної громади доручив центру туризму і краєзнавства провести чергову олімпіаду юних краєзнавців, але вже в режимі on-line. Вперше олімпіада проводилась дистанційно, на платформі Сlasstime, за трьома напрямами, а не за п’ятьма, як було до цього. Це викликало певні складнощі у проведенні та оцінюванні відповідей. Та все ж представники 16 закладів загальної середньої освіти Глибоцької, Тарашанської, Чагорської, Тереблеченської та Кам’янецької територіальних громад продемонстрували свої знання з краєзнавства. За визначений час школярі виконували тестові та практичні завдання, давали відповіді на відкриті запитання. Кількість учасників від ЗЗСО не обмежувалась, і в олімпіаді взяли участь 50 учнів. Хороші знання в усіх напрямах краєзнавства на ХХХ–й олімпіаді показали учні Глибоцького ліцею, Кам’янської, Опришенської ЗОШ І-ІІІ ст., Димківського, Михайлівського та Червонодібровського НВК. Учні Молодійської ЗОШ І-ІІІ ст. брали участь в обох краєзнавчих напрямах олімпіади, де показали високі знання та стали переможцями. За окремими напрямами хороші знання з краєзнавства та правил спортивного туризму показали учні Чагорської, Луковицької, Тарашанської та Тереблеченської ЗОШ І-ІІІ ст., Слобідського НВК, Черепковецького ЗЗСО І-ІІІ ст. Перемогу за напрямом географічного та екологічного краєзнавства вибороли Бригінець Анастасія (Глибоцький ліцей), Куцак Карина (Молодійська ЗОШ І-ІІІ ст.), Гоян Марія (Опришенська ЗОШ І-ІІІ ст.). За напрямом історичного та етнографічного краєзнавства найерудованішими були Жижиян Сергій (Димківський НВК), Звездак Діана (Молодійська ЗОШ І-ІІІ ст.), Карпюк Любов (Черепковецький ЗЗСО І-ІІІ ст.), Крохмаль Денис (Червонодібровський НВК). Кращими знавцями правил спортивного туризму стали Стрілак Анна (Кам’янська ЗОШ І-ІІІ ст.), Савчук Василь (Михайлівський НВК), Дущак Валентина (Червонодібровський НВК), Блашко Олександр (Слобідський НВК). Щира подяка педагогам шкіл, керівникам гуртків центру туризму і краєзнавства, які підготували учнів та допомогли провести олімпіаду, дотримуючись принципів доброчесності, а також учням, які цих принципів дотримувались.

Можна було б сформувати декілька команд для участі в обласній олімпіаді краєзнавців, де представники Глибоччини завжди були серед кращих ерудитів. Та, на жаль, у цьому році її не проводять. Вітаємо переможців та готуємось до наступної олімпіади. Надіємось, не on-line.

Анатолій Дудка, директор Глибоцького ЦТКСЕУМ