Ні фальсифікату: Податківці закликають буковинців долучитися до контролю за реалізацією алкоголю та цигарок

Про це в інтерв’ю заступника начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталії Чернівчан.

Як відрізнити фальсифікат підакцизної продукції від оригінальної продукції? Чи може покупець самостійно це зробити?

Як працює електронний сервіс «Пошук акцизної марки» – ідентифікатор чи справжня марка акцизного податку чи підроблена?

Прошу поінформуйте платників про ті заходи які проводять податківці з метою зменшення обігу «фальсифікату» – чи взагалі дозволено проводити перевірки продавців алкоголю та тютюну під час карантину ?

Акцизний податок із роздрібних продажів: скільки сплачено, як впливає чек РРО на наповнення місцевих бюджетів?

Громадська Рада при податковій службі Буковини провела своє чергове засідання

Відбулося чергове засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

До участі у засідання запрошені начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області – Віталій Шпак; заступник начальника – Наталія Чернівчан; заступник начальника – Микола Загарюк; заступник начальника – Тетяна Булавка.

Модератором заходу був голова Громадської ради Олександр Побережний.

На засіданні розглядалися питання про хід Деклараційної кампанії – 2021 та реформування інституту відповідальності платників податків.

Серед розглянутих питань, особливо зацікавило присутніх аналітичні дані про надходження податків до бюджетів усіх рівнів.

Також під час засідання учасники порушили ряд питань, зокрема, продовжити роз’яснювальну роботу серед платників, використовуючи інноваційні підходи до цієї роботи.

Наприкінці, члени громадської ради обговорили перспективні питання для розгляду на наступному засіданні.

Місцеві податки: як сплачуються та основні зміни у 2021 році

Вчора, заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка та завідувач сектору пресслужби, комунікацій з громадськістю та ведення субсайту Марії Коцим’юк провели презентаційну онлайн зустріч зі студентами третього курсу спеціальності «Облік і оподаткування» Чернівецького державного комерційного технікуму та викладачем Яною Бистрицькою. Захід проведено на платформі ZOOM. Тема зустрічі : «Сплата місцевих податків і зборів у 2021 році».

У своєму виступі Тетяна Булавка розповіла про суми надходжень від буковинських платників до бюджетів усіх рівнів, звернувши особливу увагу на надходження до місцевого бюджету. Оскільки  ці кошти громади можуть використовувати для своїх потреб: для благоустрою чи фінансування тих чи інших соціальних проектів.

Далі йшлося про ставки і пільги зі сплати земельного, єдиного податку, транспортного податку, податку на нерухоме майно, і особливу увагу приділено адмініструванню ПДФО.

Під час зустрічі детально обговорили як впливає Деклараційна кампанія – 2021  на надходження до місцевих бюджетів та її особливості. Ще розглянули алгоритм розрахунку податкової знижки.

Наостанок посадовці роз’яснили дослідили особливості продажу підакцизних товарів – сплата податку з роздрібного продажу, отримання ліцензій та застосування РРО.

Порушники акцизного законодавства сплатять понад пів мільйона гривень

За січень – лютий 2021 року фахівцями управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів податкової служби області проведено 28 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. За результатами проведених заходів застосовано штрафних санкцій на загальну суму 0,6 млн гривень.

Основними порушеннями при проведенні перевірок є: роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни; реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка та/або з підробленими марками акцизного податку; роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін; встановлення факту продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку згідно статті 15 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»; роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій та ін.

Нагадаємо, що згідно з Податковим кодексом України суб’єкти підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, можуть провадити роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами у разі наявності відповідної ліцензії. Ліцензію можна отримати, звернувшись до Центру обслуговування платників з відповідною заявою та необхідними документами за місцем провадження суб’єктом господарської діяльності торговельної діяльності.

ПРРО актуальні відповіді:

Чи потрібно надавати паперовий фіскальний чек покупцю за оплачені товари (послуги) через ПРРО?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати розрахунковий документ.

Зокрема, видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).