Неякісні харчові продукти (фарш) у магазині “М’ЯСКО”

З метою розгляду скарги, що надійшла на “гарячу телефонну лінію” Держпродспоживслужби щодо реалізації неякісних харчових продуктів (фарш) у магазині “М’ЯСКО”, державними інспекторами проведено позапланове інспектування даного магазину. За результатами якого складено акт та проведено відеофіксацію. Виявлено ряд порушень щодо вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів (відсутнє маркування на харчовий продукт зокрема на фарш свиний та курячий, гігієнічний стан приміщення знаходиться в незадовільному стані, відсутні калібровані термометри у холодильних та морозильних камерах, товарне сусідство не дотримується, відсутня система простежуваності та не запроваджена система НАССР) відповідно винесено припис на їх усунення.
‼️На власника магазину “М’ЯСКО” складено протокол про порушення Закону України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” та передано для розгляду.
⚠️🛑Відповідно до статті 5 Закону України “Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції”, власником знято з обігу (реалізації) 49,9 кг неякісної та небезпечної продукції.
❗️Також нагадуємо, що відповідальність згідно ст. 65 Закону України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” п. 1 – порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини, – тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі шести мінімальних заробітних плат; п. 5 – реалізація харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини, – тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат.
Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області просить звернути увагу всіх операторів ринку, що здійснюють обіг харчових продуктів на чітке виконання вимог діючого харчового законодавства України.