В Україні 14 березня відзначається День українського добровольця

Добровольці були першими, хто став на захист держави, коли ворог прийшов на нашу землю. Українські добровольці – це символ героїзму, патріотизму та відваги.

День установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Ця дата вибрана не випадково: саме 14 березня 2014 року прямо з Майдану перші добровольці відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях, що під Києвом. Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити, адже на першому етапі війни Україна зіткнулася з тим, що далеко не всі професійні військові були готові захищати свою державу. Добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати професійну заміну добробатам.

Варто нагадати, що навіть побіжний історичний екскурс свідчить, що феномен добровольства здавна притаманний українцям. Одним із перших таких прикладів можна назвати Запорозьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну.

Герої-добровольці Глибоччини з перших днів війни пішли на фронт захищати свою рідну державу. У 2014, 2015 роках  і до сьогоднішнього дня вони на передовій. Багато з них підписали контракти і стали професійними військовими. Добровольці Глибоччини були у самих гарячих точках зіткнення –  Донецький аеропорт, Станиця Луганська,  Щастя, Дебальцеве, Широкіне, Гранітне. Хочеться згадати одного з перших добровольців Іллю Василаша, який поклав своє житття за наше мирне майбутнє, Народного Героя України Валерія Красняна (позивний “Барс”), добровольців з легендарного ПРАВОГО СЕКТОРА Сергія Воротняка, Володимира Пастухевіча, Віталія Ткаченка і багатьох інших, які не ховалися і не тікали за кордон.

Ми дякуємо Вам за стійкість та мужність у боротьбі з агресором.