Предстоятель ПЦУ порадив, як найкраще підготуватися до Великого посту

Готуючись до Великого посту, часу покаяння, стриманості та посиленої молитви, не забуваймо і про ще одну важливу його складову – про справи милосердя, турботу про наших ближніх. Про це написав предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній на своїй сторінці в Facebook.

«Читання з Євангелія, яке ми почули в неділю, є свідченням, що завершення світу цього, загальне воскресіння померлих, Друге славне пришестя Христове для звершення остаточного Суду, наслідування праведними життя вічного, а грішниками вічних страждань – все це неодмінно станеться. Для нас світ цей залишиться по інший бік гробу і могили, і у життя вічне нічого з матеріальних речей не візьмемо – окрім одного: нашої відповідальності перед Богом, наших добрих або злих вчинків та слів. А також і закликом, щоби ми, доки маємо час і сили, могли гідно приготуватися до цієї вічності, щоби ми наслідували життя, а не смерть, блаженство, а не страждання, благословення, а не осудження, Господь завчасно сповіщає нам, що слід робити, а чого – уникати.

Апостол Іоан Богослов говорить: «Хто каже: «Я люблю Бога», а брата свого ненавидить, той говорить неправду: бо той, хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, Якого не бачить? Саме тому всі справи милосердя до ближнього – голодного нагодувати, спраглого напоїти, подорожнього прийняти, нагого одягнути, хворого й ув’язненого відвідати – Син Божий відносить до Себе Самого: «Істинно кажу вам: зробивши це одному з цих братів Моїх менших, Мені зробили» (Мф. 25: 40). Отже, доки маємо час життя у світі цьому – повинні присвятити його примноженню діл любові. А Господь не золотом, сріблом чи цінним камінням віддячує нам за добрі справи, але чимось значно більшим – вічним блаженним життям.

Тож, дорогі брати і сестри, наближаючись і готуючись до Великого посту, часу покаяння, стриманості та посиленої молитви, не забуваймо і про ще одну важливу його складову – про справи милосердя. Бо не достатньо нам лише самим обмежитися у наших потребах, задовольняючись простим та найбільш необхідним – слід нам також подбати й про потреби наших ближніх, як про це нагадує нам Господь. Отже, доки є час, будемо робити добро всім, а найбільше ж своїм за вірою (див. Гал. 6:7, 9-10). Щоби коли прийде час Суду, Господь поставив і нас праворуч з праведниками, а не ліворуч з немилосердними», – зазначив предстоятель.