Мікрокредити: як позбутися боргів та чи варто боятися погроз?

Мікрокредити, швидкі гроші, онлайн позики – все це стало дуже розповсюдженим явищем у наш час.

Беручі такі кредити мало хто усвідомлює до яких наслідків це може призвести. Понад 700 відсотків річних, пеня, яка перевищує розмір самого кредиту – це все чекає на боржника у разі прострочення хоча б на 1 день. Найголовніше, що це все прописано в договорі, який Ви підписали.

Безумовно, взяті на себе зобов’язання слід виконувати. Але іноді навіть найсумлінніші позичальники опиняються в ситуації, коли їхнє матеріальне становище не дозволяє виплачувати кредит протягом невизначеного часу. Часи, коли кредитори обмежувалися письмовими попередженнями про те, що подадуть позов до суду, залишилися у далекому минулому.

Розначальник відділу “Глибоцьке бюро правової допомоги” Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Яніна Богдан.

 

Чи варто боятися таких погроз?

Звісно НІ! Всі ці методи є психологічним тиском та своєрідною спробою фінансових установ у досудовому порядку врегулювати відносини.

Представники фінансових установ, колектори, чи хтось інший будь-які дії щодо примусового стягнення боргів, арешту майна, виселення здійснювати НЕ МОЖЕ. Ці дії належать до повноважень Державної виконавчої служби чи приватних виконавців. Порядок виконання рішень судів був і залишається таким: на підставі рішення суду, що набрало законної сили, отримується виконавчий лист, згідно з яким виконавча служба відкриває виконавче провадження.

 

Як саме діяти у такій ситуації?

  1. Не вступайте в дискусії по телефону. Вимагайте від кредиторів претензії виключно у письмовій формі, з посиланнями на конкретні договори та юридичні підстави. Якщо фінансова установа йде на контакт, а не лише застосовує психологічний тиск та погрози – Ви можете скористатися можливістю пролонгації кредиту, реструктуризації боргу чи рефінансування.
  2. 2. Ігноруйте документи без будь-яких юридичних підтверджень («проекти» рішень суду, «заяв» до поліції). Брати до уваги слід лише офіційні листи, надруковані на фірмовому бланку за підписом уповноваженої особи, які містять відомості про суму заборгованості, пеню чи штрафи, чи офіційне попередження про необхідність сплати боргу по кредитному договору тощо.
  3. Якщо ж до вас особисто приходять підозрілі люди, які вимагають погасити кредит, та погрожують життю чи здоров’ю – варто звернутися до поліції (важливо: правоохоронні органи не можуть і не будуть вимагати від вас виконати грошові зобов’язання перед кредитором, погрози щодо кримінальної відповідальності за прострочення боргу є безпідставними).
  4. Не варто боятися вирішення спору з фінансовими організаціями у судовому порядку.

Оскільки, у суді є можливість зменшити розмір нарахованих штрафних санкцій (відповідно до ч.3 ст.18 Закону України «Про захист прав споживачів» несправедливими є умови договору про встановлення вимоги щодо сплати споживачем непропорційно великої суми компенсації (понад 50% вартості продукції) у разі невиконання ним зобов’язань за договором). Судова практика доводить, що майже у всіх випадках суд задовольняє клопотання боржників про зменшення суми боргу. Окрім цього, виходом із ситуації може бути звернення із позовом до суду самого позичальника про визнання недійсним кредитного договору в частині нарахування пені в розмірі, що суттєво перевищує її справедливий розмір.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ: Ви можете скористатися своїм правом захисту у суді та оскаржувати окремі положення кредитних договорів чи самі договори, дії фінансових установ або рішення суду про стягнення з Вас боргу.

 

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до відділу “Глибоцьке бюро правової допомоги” Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (смт.Глибока вул.Борцям за волю України,2а (вхід з двору) або за телефоном (03734) 2-41-40), 0988390729, 0955360786, 0979218018. Також можна скористатися послугою Skype набравши «Глибоцьке бюро правової допомоги», або «[email protected]».