30 січня легендарному Філу Коллінзу-70!

Коли Вам п’ять років, а ви вже дорікаєте за огріхи цілому оркестру. Коли на всіх інструментах для свого альбому ви зіграли самотужки. Коли ви стали успішнішим ніж легендарний Genesis. Ви — світова легенда. Цього року Філу Коллінзу виповнюється 70 років!

30 січня ми відзначаємо 70-ліття Філа Коллінза. Йому було 5, коли він отримав у подарунок свою першу барабанну установку (далі вони мінятимуться, як рукавички). На диво, малий не перегорів новою іграшкою, а прикипів до тих барабанів, тепер ми вже знаємо, навіки. Слухаючи музику по радіо, він сідав за установку і доповнював мелодію своєю партією. Того ж року він вступив до акторської школи і взяв участь у вокальному конкурсі талантів. Перед журі малий Філ виконував популярну дитячу пісню, коли раптом зупинився і повернувся до оркестру. Змовкли й музиканти. “Ви ж її граєте не в тому ключі!”, — дорікнуло дитя десяткові дядь і тьоть.

Підлітком, попри чималий досвід актора і в театрі, і в кіно, він вирішив, що на сцені йому відведено інше місце — за барабанною установкою. 1969-го він вирушив у тур в якості ударника для європейських гастролей американського виконавця Брайана Четтона. Він і троє інших музикантів по завершенні туру утворили власний гурт — Hickory, який пізніше буде відомий як Flaming Youth. Гурт запише один альбом і розпадеться, але 19-річний Філ продовжить працювати з відомими виконавцями, в числі яких Кліф Чарльз, Манфред Манн і Джордж Харрісон, поки в тому ж таки віці не приєднається до гурту Genesis.

У серпні 1970 року Філ офіційно стає ударником гурту Genesis й іноді підспівує як на сцені, так і в студії. У двох альбомах можна знайти треки і з провідним вокалом Філа. А 75-го року Пітер Ґебріел звільнює місце фронтмена і гурт починає шукати нового співака. Для цього було проведено безліч прослуховувань з десятка вокалістів. На одному з таких, коли гурт грав, а Колінз підспівував бек-вокалом, ухвалили рішення більш нікого не шукати — фронтмен завжди був поруч, за барабанною установкою.

В грудні 1978 року Genesis оголошує про творчу паузу, чим Філ поспішає скористатися. Він вилітає до Канади, до своєї сім’ї, яка починала розпадатися: тривалі, затяжні гастролі віддалили дружину від музиканта. Там Коллінз переконується, що врятувати шлюб не вдасться, і навесні 79-го він повертається до Англії. Тут він продовжує грати для різних команд і потихеньку накопичує матеріал для першого сольника. За його запис Філ сідає влітку 80-го, і через півроку виходить його сольний дебют — альбом “Face Value”. Про тяжкі переживання, викликані втратою сім’ї, говорить вся платівка, а найгучніше про це кричить трек “In the Air Tonight”

Можливо, варто зламати міф про історію створення найвідомішого хіта автора. Казали, що в In The Air Tonight Філ описав побачене на власні очі: одна людина тонула, інший стояв на березі й ігнорував заклики про порятунок. Більш того, на один зі своїх концертів Коллінз нібито запросив того покидька, направив на нього світло прожектора і пояснив залу, що це за падлюка. Після цього, мовляв, жертва совісті прийшла додому і повісилася. Автор не терпить навіть запитань про вірогідність байки. “Ну як ви уявляєте, що я міг на таке дивитися, і не спробувати врятувати потопельника самотужки?, – запитує він. – Та й індивідуальні квитки на свої виступи я теж жодного разу не посилав”. А в дійсності пісня стосувалася болісного розлучення автора.
13 липня 1985 року відбувся наймасштабніший музичний захід минулого століття — фестиваль Live Aid, покликаний зібрати кошти на боротьбу з голодом. Концерт в Англії стартував опівдні, у Штатах — о 14-й за центральноєвропейським часом. Серед артистів британської сцени опинився і Філ Коллінз. Він виконав свою хітову In The Air Tonight, потім поспівав разом зі Стінгом і вже за кілька годин виступав із Клептоном, співав сольно, барабанив для Лед Зеппелін… в американській Філадельфії! Річ у тім, що після лондонського виступу він на гелікоптері чкурнув на летовище, де всівся у супершвидкісний “Конкорд” – і все заради ефектності, яка, між тим, стала однією із родзинок заходу. Він – не єдиний з музикантів англійської сцени, хто встиг і на американську, втім, напевно, ідея належала йому – бо саме Колінза найчастіше згадують в оповідках про той трюк.
У жовтні 1989 року Філ Коллінз припіднімає завісу навколо нового альбому, випустивши перший його синґл Another Day in Paradise. Це був справжній вибух! Пісня витіснила все, під що доти танцювали повільні танці, а на телебаченні й на радіо її тулили всюди, де тільки була потрібна повільна мінорна мелодія. Вона виборола Brit Awards як синґл року, Grammy Award у номінації “Запис Року” і посіла перше місце в гарячій сотні Білборда. Зараз ця композиція без сумніву є однією з музичних візитівок Коллінза.
При записі свого п’ятого сольника Both Sides 1993 року Філ відмовився від послуг колег, з якими працював раніше: продюсера Х’ю Педхема, гітариста Деріла Стюрмера, басиста Леланда Склара і духової секції. Йому допомагав лише звукоінженер Пол Ґомерсолл. На себе ж (крім вокалу) Філ узяв клавіші, гітари, бас і, звичайно ж, ударні… Анічим істинно сольна робота Коллінза не поступалася альбомам, створеним велелюдними колективами.
1996-го року Філ полишив Genesis, аби вже на 100% присвятити себе сольній творчості. І в нього вийшло більше, ніж на 100. Його робота проникла навіть у мультиплікацію! 1999-го на екрани виходить картина студії Disney “Tarzan”. Усю музику і всі тексти для її пісень створив наш ювіляр. Це 14 треків, які навіть було видано окремим альбомом, що виборов нагороду Ґреммі. А за найвідоміший з них — You’ll Be in My Heart Коллінз отримав “Золотий Глобус” і, зрештою, “Оскара”.
2013 року легендарна британська газета The Guardian писала: “Коллінз є однією з тих зірок, які спершу сприймали як жарт, а тепер називають богами”. Колега з гурту Genesis Майк Резерфорд підтверджує, що Філ не одразу став богом: “…він завжди був своїм. З ним було запросто випити, пореготати, викурити сигарету й так далі”. А Пітер Ґебріел, з яким Філ працював і після Genesis, назвав Коллінза “чемпіоном трудоголіків”. На теплі слова щедрі всі, хто пересікався з Філом. В їх числі Оззі Осборн, Девід Кросбі, Брайан Мей і Роберт Плант, якому Коллінз допоміг розпочати сольну кар’єру. 30-го січня, в день 70-ліття музиканта, лунатиме безліч інших віншувань і побажань. Та найбільше йому бажатимуть продовження творчості, яка надихає і тішить десятки чи навіть сотні мільйонів людей у світі.
Джерело: Радіо Рокс