Якість міграційних послуг в Україні та порядок надання дозволу на імміграцію іноземним інвесторам

Як євроінтеграція позначилася на якості міграційних послуг в Україні

Нещодавно в країні стартувала урядова інформаційна кампанія «EUкраїна». Її метою є широке інформування українців про базові європейські  цінності, практичний зміст євроінтеграції, широкий спектр переваг та нових можливостей, які вона надає різним категоріям громадян – від школярів і студентів до представників бізнесу та звичайних споживачів і отримувачів адміністративних послуг.

Пропонуємо згадати найважливіші напрацювання міграційної служби України, що стали можливими завдяки приведенню системи керування міграційними процесами у відповідність до європейських та міжнародних стандартів.

ДМС України стала одним з перших органів державної влади в країні, де було успішно впроваджено принципи електронного урядування на всіх ланках надання адміністративних послуг. Сьогодні на сайті ДМС працює 12 електронних сервісів, за допомогою яких кожен громадянин самостійно може:

– перевірити стан виготовлення паспортного документа;

– записатися в електронну чергу,

– перевірити свій паспорт у базі недійсних документів,

– здійснити оплату за отримання адміністративних послуг,

– написати електронне звернення,

– перевірити коректність транслітерації,

– заповнити онлайн анкету на біометричні документи,

– повідомити про випадки корупції у органах ДМС,

– порахувати термін перебування іноземців на території України та зокрема для громадян республіки Білорусь,

– взяти участь у громадському опитуванні,

– отримати консультацію за допомогою чат-боту у системі електронних повідомлень  «Вайбер».

Міграційна служба була одним з найважливіших учасників процесу впровадження безвізового режиму, забезпечивши перехід від паперових

паспортів до документів, що містять безконтактний електронний носій.

Впродовж останніх 5 років в Україні було впроваджено:

  • паспорт громадянина України з БЕН;
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон з БЕН;
  • посвідку на постійне проживання з БЕН для іноземців та осіб без громадянства;
  • посвідку на тимчасове проживання з БЕН для іноземців та осіб без громадянства.

Поза тим, ДМС України системно впроваджує цифрові інновації: лише минулого року для українців стало можливим одночасне оформлення ID-картки та номера платника податків, занесення на безконтактний електронний носій кваліфікованого електронного підпису, що дозволило використовувати паспортні документи для отримання адміністративних послуг та дистанційного здійснення правочинів, користування електронним паспортом у мобільному додатку “Дія” тощо.

Всі ці позитивні зміни були б неможливими без системної співпраці з європейськими партнерами України, узгодження нашого законодавства та приведення його у відповідність до європейських вимог, забезпечення європейського рівня сервісу на всіх ланках надання адміністративних послуг, усунення корупційної складової тощо.

 

 

Уряд спростив порядок надання дозволу на імміграцію іноземним інвесторам

Сьогодні, під час чергового засідання Уряд ухвалив рішення, відповідно до якого спрощено порядок надання дозволу на імміграцію іноземним інвесторам.

Зокрема, подати відповідне клопотання до Міграційної служби України можна на підставі документів, які підтверджують перерахування власних коштів інвестора в іноземній валюті на поточний рахунок підприємства, що створено ним в Україні.

Раніше іноземні інвестори, які виявили бажання іммігрувати в Україну,  повинні були спочатку переводити кошти на інвестиційний рахунок в українському банку, а потім з нього – на рахунок власного підприємства.

Слід зауважити, що раніше діюча норма не скасовується, і іноземні інвестори можуть скористатися будь-яким з доступних варіантів.

Управління ДМС у  Чернівецькій області