До уваги суб’єктів господарювання, що надають послуги у сфері охорони здоров’я

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують, Податковим кодексом України від 02.12.2010 № 2755-VI (із змінами) визначено, що з 1 січня 2021 при проведенні розрахункових операцій за надані платні послуги у сфері охорони здоров’я застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) є обов’язковим.

У той же час, статтею 9 Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (із змінами) передбачено, що РРО/ПРРО не застосовується у разі здійснення розрахунків за надані платні послуги у сфері охорони здоров’я у безготівковій формі (з рахунку на рахунок), через банківські установи,  та виключно через сервіси переказу коштів або за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування.

Так, зокрема, у разі отримання сімейним лікарем, який зареєстрований приватним підприємцем, коштів на власний рахунок, застосування РРО не потрібне.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Торік до місцевих бюджетів Буковини надійшло майже 3,4 мільярди гривень податкових платежів

Як повідомив начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак, у 2020 році місцеві бюджети регіону отримали 3378,2 млн.грн. податків та зборів. Ця сума перевищує відповідний показник 2019 року на 6,8 відсотків,  що у гривневому еквіваленті складає понад 215,4 млн.грн.

Зокрема, основну питому вагу у розрізі платежів забезпечують надходження зі сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного податку. Впродовж року до місцевих скарбниць надійшло 2258,4 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб,  що на 9,5 відсотків, або 195,6 млн. грн  більше ніж у 2019 році.

За звітний рік платники єдиного податку області перерахували понад 492,0 млн. грн. Третє місце за показником надходжень посідає плата за землю – землевласники та землекористувачі сплатили 359,8 млн. грн.

Також від платників які продають тютюнові та горілчані товари надійшло до місцевих скарбниць 111,5 млн. грн. акцизного податку.

Крім того місцеві бюджети області отримали 60,7 млн. грн. податку на нерухоме майно, відмінне від землi, рентної плати за користування природними ресурсами – 38,4 млн грн, податку на прибуток сплачено 26,3 млн грн, плати за ліцензії на продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів – 15,7 інші надходження (екологічний податок,збір за паркування, туристичний збір та ін.) 15,4 млн.грн.

ДПС Буковини: порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій змінено

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що з 19.12.2020 набули чинності зміни які внесено до Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440.

Зокрема, під час державної реєстрації створення юридичної особи у відповідній заяві заявник може зазначати прохання про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр) без подання окремої заяви.

Далі на підставі отриманих в електронній формі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відомостей із заяви про державну реєстрацію створення юридичної особи про включення підприємства, установи, організації до Реєстру в автоматичному режимі створюється електронна реєстраційна заява за формою 1-РН.

Також неприбутковим організаціям відтепер відведено 10 календарних днів (раніше було 30 календарних днів) для подання до контролюючого органу реєстраційних заяв із позначкою «зміни» та копій документів до них у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до їх установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону).

 Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно, використовуючи електронні сервіси, у т.ч. «Електронний кабінет» та «InfoTAX».

Актуальну податкову інформацію можна отримати також на офіційних сторінках служби у соціальних мережах:

офіційний портал: https://cv.tax.gov.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/tax.chernivtsi/?notif_id=…

«InfoTAX» http:/t.me/infoTAXbot

телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua