Кабмін встановив граничну ціну на газ у 6,99 грн за кубометр до завершення опалювального сезону і обмежить тариф на розподіл газу

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Кабінету Міністрів сьогодні, 18 січня.

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Про це повідомив Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму Телеграм-каналі, пише ІА АСС.

Така ціна діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Вище, ніж 6,99 грн за куб постачальники газу не зможуть піднімати ціну. Це рішення дасть змогу знизити ціну на газ для українців в середньому на 30%.

«Підкреслю, що встановлена Урядом ціна є нижчою на 1,5 грн за куб від тієї, яка була у 2018-2019 роках. У зимові місяці тих років платіжки в середньому становили 2,5-3 тисячі гривень. Або 75% від тодішньої мінімальної зарплати. Встановлена нами ціна (6,99 грн/куб) означає, що за такого ж споживання середня платіжка буде приблизно на 500 грн меншою. І становитиме приблизно 40% від мінімальної зарплати», –  написав Прем‘єр-міністр.

В Україні встановлять граничний тариф на розподіл газу, і він не буде більшим за 1 грн 79 коп. за один кубометр.

Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час позачергового засідання уряду у понеділок, повідомляє ІА АСС з посиланням на Укрінформ.

«Питання щодо тарифів на розподіл газу або так званої абонплати. Ми два минулі тижні говорили з народними депутатами, профільним комітетом, регулятором НКРЕКП і зараз виходимо на рішення, яким так само буде встановлена гранична ціна і межа тарифу на розподіл», – зазначив Шмигаль.

Він додав, що такий тариф не буде більшим за 1 грн 79 коп. за метр кубічний.

«Це рішення, яке ми очікуємо від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», – сказав Шмигаль.

Він зауважив, що після відповідного рішення НКРЕКП вже в найближчий час тариф на розподіл по «дрібним облгазам» знизиться на 50% та більше.

Як повідомлялося, 4 січня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, оприлюднила тарифи (без ПДВ) на послуги розподілу природного газу, які діятимуть з 1 січня 2021 року. Тарифи для 43-х компаній оприлюднені на сайті НКРЕКП.

Нагадаємо, у 2021 році тариф за транспортування одного кубометра природного газу для АТ Чернівцігаз зріс на понад 70% та становив 2,30 гривні, або 2,76 гривні з ПДВ.

Джерело: https://acc.cv.ua/