Святкувати вдома, колядувати онлайн. Служба здоров’я радить, як безпечно провести Різдво

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) напередодні Різдва вирішила розповісти українцям про безпеку різдвяного святкування та дала свої поради. Про це Sud.ua.

У НСЗУ вважають найбезпечнішим способом святкувати Різдво вдома, у колі людей, з якими ви разом мешкаєте в одній квартирі чи будинку. Лікарі радять не запрошувати гостей, які мешкають в інших місцях чи містах. Особливо – найстарших рідних. Бабусю з дідусем рекомендують підключити через відеозв’язок. І вони святкуватимуть поруч, хоч і залишатимуться на безпечній відстані.

Для тих, хто все-таки вирішив запросити або відвідати гостей на Різдво, прохають пам’ятати про наступні засоби безпеки: варто максимально обмежити кількість гостей; віддавати перевагу прогулянці на свіжому повітрі, ніж святкуванню у закритому приміщенні. Але з оглядом на погодні умови, дотриманням безпечної дистанції. Необхідно оминати місця скупчення людей.

“Якщо ви дотримувались різдвяного посту, подбайте про те, щоб вийти з нього з мінімальним стресом для організму. Запитайте поради у свого сімейного лікаря щодо правильного харчування після дотримання посту. Особливо, якщо маєте певні проблеми з травленням”, – радить НСЗУ.

Також рекомендують не відвідувати храми. “Якщо ви звикли відвідувати службу в церкві, зробіть цього року виняток із правил. Замініть відвідини на перегляд онлайн-трансляції. Докладіть зусиль, щоб переконати своїх рідних літнього віку вчинити так само. Допоможіть їм знайти та налаштувати перегляд різдвяної трансляції”, – кажуть фахівці.

Загалом порада віддавати перевагу онлайн-участі стосується будь-чого, а не тільки служби церкві. Мова і про колядування, перегляд кіно, концерт, шопінг, зустрічі з друзями та рідними, які мешкають окремо. Залишатися вдома – найкращий спосіб захистити себе та інших.

Подорожі збільшують шанс отримати та поширити вірус, що викликає COVID-19. Тож якщо можна утриматись від подорожі, зробіть це. Особливо – якщо неможливо здійснити мандрівку власною автівкою у колі тих, з ким мешкаєте разом.