Верховна Рада України підтримала посилення кримінальної відповідальності за крадіжку чи підроблення документів

3 грудня 2020 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні розроблений Державною міграційною службою України законопроект № 3946 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за викрадення, привласнення, збут, підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та/або використання завідомо підроблених таких документів. Відповідне рішення підтримали 264 народних депутати України.

Проект Закону у Верховній Раді України представив Голова Державної міграційної служби Максим Соколюк. Він зазначив, що підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також документів на підставі яких вони оформлюються, сьогодні є досить поширеним злочином.

Йдеться, зокрема, про такі документи, як паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідки на проживання, а також свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану – адже на їх підставі оформлюються зазначені документи. А їх підроблення, відповідно, дає можливість, заволодіти чужим майном, фінансами, ухилятися від майнової відповідальності, від відповідальності за вчинення правопорушень, незаконно перетинати кордон тощо.

– На сьогодні підроблення таких документів набуло такого широкого розмаху, що працюють навіть віртуальні магазини підроблених документів та підпільні лабораторії. При цьому, учасники організованих злочинних угрупувань з метою особистого збагачення здійснюють злочинні дії, спрямовані на незаконне переправлення осіб через державний кордон України та легалізацію іноземців на території України. І однією з причин такого розмаху злочинності в цій сфері є незначний розмір відповідальності (850 гривень), – наголосив Максим Соколюк.

Відтак, проектом Закону передбачено посилення кримінальної відповідальності за скоєння злочинів, пов’язаних з підробкою зазначених документів.

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 357 та 358 Кримінального кодексу України, а також доповнити його статтею 358-1, відповідно до якої встановлюється відповідальність за:

викрадення, привласнення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, або свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, а також умисне незаконне заволодіння ними в будь-який інший спосіб;

використання завідомо підроблених документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, або свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану;

підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, або свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, а також придбання, збут або іншу передачу таких підроблених документів.

Прес-служба ДМС України