Біометричні паспорти: порядок оформлення документів, терміни, ціни

На запитання кореспондента відповідає начальник Глибоцького районного відділу управління Державної міграційної служби у Чернівецькій області Василь Сидоряк.

  • Введення в дію Євросоюзом давноочікуваного безвізового режиму для громадян України з 11 червня 2017 року зрозуміло, одразу ж збільшило потік бажаючих отримати нові біометричні паспорти. Щодо цього чи немає «штурму» ваших кабінетів?
    • Справді, черги людей зросли в три рази. Приймальні дні сьогодні для оформлення документів у вівторок з 9 до 17, в п’ятницю з 9 до 16 години. Водночас, видача готових паспортів ведеться у понеділок, четвер з 9 до 17 години і суботу з 9 до 12 години.
  • Власне, доречно буде нагадати читачам газети про порядок і здачу необхідних документів, терміни виготовлення біометричних паспортів та їх вартість.
    • Що ж, погоджуюсь з вами. Отже, при собі треба мати паспорт громадянина України з ідентифікаційним кодом або довідку завіреною печаткою про відмову від коду, а також пред’явити за наявності попередній закордонний паспорт. Вартість біометричного паспорту, що виготовляється протягом 20-ти робочих днів 557 грн. 30 коп. плюс банківські послуги за сплату цієї суми. При бажанні отримати новий документ швидше, тобто за 7 робочих днів вартість становитиме 810 грн. 30 коп. і відповідну суму банківських послуг. Разом з цим, хочу сказати про можливу затримку виготовлення паспортів у зв’язку з надзвичайно високим попитом на послуги з оформлення біометричних паспортів громадянина України для виїзду за кордон.
  • Цікавить наших читачів і питання з приводу отримання відповідних паспортів для дітей.
    • Зрозуміло, поясню також і цей варіант. Тут є такі вимоги. Зокрема, аби батьки змогли оформити зазначений паспорт дітям віком до 12 років слід надати їхнє свідоцтво про народження (оригінал) та одну кольорову фотокартку на білому фоні розміром 10 на 15 см. При подачі до нас цих документів повинні бути присутні батько або мати із паспортом громадянина України. Дітям зазначеного віку присутність не обов’язкова.

Поряд з тим, якщо дитина досягла 12-річного віку присутність обов’язкова. Якщо дитині виповнилось 14 років, то подається її паспорт громадянина України у вигляді пластикової картки (фото вже не потрібно), присутність дитини обов’язкова разом з одним із батьків.

І ще такий нюанс. Якщо діти народились за кордоном, то батькам необхідно подати їхнє свідоцтво про народження тієї країни, де народились завірене Апостилем (офіційний штамп, який проставляється в країні, яка видала документ, для підтвердження справжності на території іншої країни). І тут ще слід подати переклад такого свідоцтва на Українську мову і завіреного нотаріусом України.

Можете навести цифру, скільки вже жителів Глибоччини отримали біометричні паспорти з початку нинішнього року.

  • Станом на 30 червня таких у районі є 2645 громадян.

Розмову провів Василь Гейніш