Cемінар на тему «Роль медичної сестри на сучасному етапі розвитку охорони здоров’я» відбувся у Глибоцькому центрі ПМСД

Цей рік ВООЗ оголосила роком медсестринства, тому в КНП «Центр ПМСД Глибоцької  селищної ОТГ» було проведено семінар на тему «Роль медичної сестри на сучасному етапі розвитку охорони здоров’я».

Сестринська справа – це складова частина системи охорони здоров’я, яка направлена на вирішення проблем індивідуального та громадського здоров’я населення в мінливих умовах навколишнього середовища. Сестринська справа включає діяльність зі зміцнення здоров’я, профілактики захворювань, надання психосоціальної допомоги особам, які мають фізичні та психічні захворювання, а також непрацездатним всіх вікових груп.

Стрижнем моделі сестринської справи є сестринський процес, для здійснення якого медична сестра повинна володіти теоретичними основами терапії, практичними вміннями, повинна вміти користуватися медичною технікою, знати основи клінічної фармакології, що сприяє підвищенню професіоналізму і компетентності в практичній діяльності, створенню умов для майбутнього професійного зростання.

На сьогодні в нашій країні постійно проводиться робота щодо забезпечення високої якості сестринського догляду. Змінюються вимоги і ставлення суспільства до сестринської практики, системи професійної сестринської освіти, вдосконалюються сучасні сестринські технології. В Україні ж проведене чітке розмежування функціональних обов’язків лікарів та медсестер. Сьогодні в лікувально-профілактичних закладах України працює понад 402,8 тисячі молодших спеціалістів із медичною освітою. Із них понад 290 тисяч – медичні сестри, що становить 61,0 % від усієї кількості молодших спеціалістів з медичною освітою.

Сьогодні ми повинні чітко визначити, яким хочемо бачити медсестринство України вже в найближчі роки і які нагальні кроки для цього необхідно зробити. Головне завдання – визначити на найближчі роки стратегію розвитку сестринської справи, мета якої полягатиме у підвищенні статусу середніх медичних працівників, що сприятиме забезпеченню належного рівня здоров’я українських громадян. В Україні роль медсестринства та престижність цієї професії є набагато меншою ніж у світі.

З метою забезпечення реалізації програми розвитку медсестринства на наступні роки та покращення роботи медсестринської служби, підвищення ролі медсестер у системі охорони здоров’я і розвитку лідерства у медсестринстві необхідно забезпечити: 1) удосконалення організації роботи та кадрової політики в розвитку медсестринства; 2) удосконалення професійної освіти; 3) нормативно-правове забезпечення діяльності медичних сестер; 4) інформаційне забезпечення в управлінні діяльністю медичних сестер; 5) розвиток професійних сестринських об’єднань, асоціацій та співробітництва у медсестринстві.

Старша медична сестра Глибоцького центру ПМСД  Майя Ванзуряк