Справу щодо незаконного перевезення каміння бурштину передано до Глибоцького районного суду

Житель Чернівецької області, не маючи документів, що підтверджують законність походження незаконно придбаного ним каміння бурштину, вагою 2 967,16 г. незаконно зберігав його за місцем свого проживання до 14.01.2020, після чого діючи умисно, керуючись корисливим мотивом, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, з метою подальшої реалізації невстановленим досудовим слідством особам, незаконно здійснював перевезення каміння бурштину в обробленому вигляді, яке помістив у 4 політиленові зіп-пакети білого кольору, загальною масою 2 967,16 г., який за допомогою попутного транспорту автомобіля марки «Mercedes-Benz», Спрінтер, д.н.з. СЕ0688ВМ, перевозив до території міжнародного автомобільного пропускного пункту «Порубне-Сірет» Буковинської митниці.

В подальшому встановлено, що 14.01.2020 близько 14:45 год. працівниками Буковинської митниці на пункті пропуску  «Порубне-Сірет» під час перетину державного кордону України. Формою проходження митного контролю громадянин Лазурко О.І., обрав  піший порядок проходження по смузі руху  «зелений коридор».

Працівниками Буковинської митниці, під час огляду особистих речей виявлено та вилучено не пред’явлені, незаявлені до митного контролю та приховані від митного контролю товари, а саме: предмети у формі каміння схожі на каміння обробленого бурштину, які останній мав намір перемістити через державний кордон України без відповідних документів, які підтверджують законність його походження.

Відповідно до висновку експерта № СЕ-19-20/8189-ГМ від 29.04.2020 намисто світло-жовтого та жовтого кольору на 130 низках, надані на дослідження в 4-х прозорих поліетиленових пакетах з пластиковим замком, є дорогоцінним камінням органогенного утворення бурштином у декоративних елементах. Загальна маса бурштину в декоративних елементах станом на момент проведення дослідження становить 2 967,16 г. Загальна ринкова вартість наданого на дослідження бурштину у декоративних елементах станом на 13.01.2020 становить 124 533,30 грн. без ПДВ.

23.11.2020 кримінальне провадження за фактом незаконного придбання, зберігання та перевезення бурштину, без відповідних документів, вчиненому у значних розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.240-1 ч.2 КК України, направлено для розгляду до Глибоцького районного суду.