ДПС Буковини: РРО – корисна інформація для платників

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують платників про те, де можна отримати корисну інформацію щодо застосування РРО, зокрема:

Інформаційна підтримка на офіційному вебпорталі ДПС – банер «Програмні РРО» https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

Навчальний модуль “РРО легко і доступно” https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/443171.html

Етапи впровадження положень ЗУ №128 та №129: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/442506.html

З детальною процедурою реєстрації ПРРО можна ознайомитися у відеоуроці, розміщеному на вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/ba…/programni-rro/video-lessons/6842.html.

Також наголошуємо, платники можуть отримати необхідну інформацію про результати роботи ДПС, а також  багато іншої, актуальної податкової інформації  підписавшись на офіційну сторінку в соціальній мережі Facebook ДПС у Чернівецькій області за посиланням: https://www.facebook.com/tax.chernivtsi, а також Тelegram-канал ДПС за посиланням https://t.me/tax_gov_ua де автоматично отримають всі новини та іншу необхідну інформацію.

Буковинські податківці обговорили з представниками ОТГ напрями зменшення заборгованості зі сплати податків

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області провели низку зустрічей з представниками об’єднаних територіальних громад наступних районів: Вижницького, Кельменецького, Кіцманського, Новоселицького та м. Чернівці. Основні аспекти, які були висвітлені під час зустрічі: наповнення місцевих бюджетів, в тому числі за рахунок погашення податкового борг – земельного податку, податку на нерухоме майно, транспортного податку, єдиного соціального внеску та інших складових, з яких формується місцева скарбниця.

В заході прийняли участь: начальник управління по роботі з податковим боргом Руслан Пітик, заступник начальника відділу аналізу та прогнозування надходжень податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску – Кішкан Сергій та провідні спеціалісти регіональних підрозділів податкового відомства Буковини.

У своєму виступі Руслан Пітик повідомив присутнім про стан заборгованості зі сплати майнових податків фізичними особами-підприємцями, юридичними особами та громадянами, які зареєстровані на даних територіях ОТГ.

За його словами, з метою забезпечення  надходження сум податкового боргу податківцями на постійній основі вживаються заходи, передбачені чинним законодавством, зокрема направлення боржникам податкових вимог, реалізація заставного майна тощо.

Однак зазначив, що на сьогодні одним з проблемних питань щодо забезпечення погашення сум боргу з податків є необхідність інформування платників про незначні суми такої заборгованості. Оскільки податкова вимога надсилається, якщо сума боргу перевищує 1020 гривень, громадяни можуть і не знати про його наявність. В зв’язку з цим запросив представників ОТГ сприяти в поширенні інформації серед мешканців їхніх громад про суми такої заборгованості та проводити відповідну роз`яснювальну роботу з платниками податків, фізичними особами щодо необхідності її сплати.

Також звернув увагу, що інформація стосовно платників податків, які мають податковий борг, розміщена на офіційному веб-порталі ДПС  у Чернівецькій області: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/arhiv/. Також можна скористатись приватною частиною «Електронного кабінету»: http://cabinet.tax.gov.ua (за умови використання електронного підпису),

Зі свого боку Сергій Кішкан розповів про проведену роботу щодо нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельному податку. Зокрема, зазначив, що на сьогодні рішення на сплату цих податків сформовані та направлені платникам податків. Та нагадав, що у разі виявлення розбіжностей між даними, зазначеними в повідомленні-рішенні та реєстраційних даних на майно, буковинці можуть звернутися до податкового органу з підтверджуючими документами для проведення звірки.

Підбиваючи підсумки, учасники зустрічі домовились про налагодження постійного контакту для інформування податкового відомства про тих мешканців територіальної громади, які ухиляються від сплати податків, а також дійшли згоди, що лише спільними зусиллями можна вирішити проблемні питання та забезпечити збільшення податкових надходжень до бюджету. https://cv.tax.gov.ua/media-ark/fotogalereya/zustrichi-z-gromadskistyu/8783.html

На замітку платникам податків: інформаційні пам’ятки від податківців

Продовж листопада 2020 року фахівцями сектору пресслужби,  інформаційної політики та адміністрування субсайту Головного управління ДПС у Чернівецькій області аналізувалась найбільш запитувана інформація від платників податків.

Відтак, на актуальні запитання податківці відповіли в інформаційних пам’ятках та брошурах, зокрема:

Реєстрація програмного РРО – швидко та просто:

 https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/442504.html

Застосування штрафних санкцій та пені у період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби:

https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/442848.html

Обов’язкові реквізити фіскального чеку:

https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/442505.html

Податкові новації ЗУ№466: зменшено строк для самостійного погашення платником податків суми податкового боргу з 60 до 30 календарних днів:

https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/442849.html

Етапи впровадження положень ЗУ №128 та №129 (застосування РРО):

https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/442506.html

Буковинцям про вимоги щодо порядку оформлення звернень до податкової служби:

https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/442804.html

Електронні сервіси: можливості використання «Електронного кабінету платника»:

https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/442847.html

Буковинцям, які бажають скористатись податковою знижкою – необхідно подати декларацію до 31 грудня 2020 року: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/443001.html

Електронна версія пам’яток та брошур розміщена на офіційному веб-порталі «Територіальні органи ДПС у Чернівецькій області» у рубриці «Брошури та листівки»:  https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/