На Буковині ще на початку листопада перевірили готовність систем автономного живлення госпітальних баз до можливих перебоїв із електрикою

Про це під час брифінгу розповіла заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.
– Коли Президент доручив на 80% забезпечити киснем лікарняні ліжка для хворих на коронавірус, ми зрозуміли, що будемо закуповувати кисневі концентратори, а це додаткове навантаження на електромережі. Тож не чекаючи якихось надзвичайних ситуацій чи вказівок згори, іще місяць тому почали перевіряти госпітальні бази та з’ясовувати, наскільки вони готові працювати в умовах відключення світла, – пояснила Наталія Гусак.
Так, за дорученням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, фахівці Департаменту охорони здоров’я, енергетики та рятувальники оглянули 24 медичних заклади, в тому числі і 18 госпітальних баз. Як з’ясувалося, усі вони мають автономні системи живлення, однак потужність їхня розрахована переважно на кілька підрозділів – реанімацію, хірургію та акушерське відділення.
– Наразі у закладах виготовляють проєктно-кошторисну документацію щодо заміни малопотужних автономних джерел живлення. За нашими оцінками, для цих потреб необхідно близько 15,5 мільйона гривень, – розповів директор Департаменту охорони здоров’я

Олег Чорний

.

Крім того, Олег Чорний розповів, що обласна лікарня, дитяча лікарня, перинатальний центр, а також Глибоцька, Заставнівська, Кельменецька та Кіцманська ЦРЛ забезпечені подвійним джерелом електроживлення, тобто мають дві окремих підстанції. Також обласна дитяча лікарня до кінця року планує закупити дизельний генератор потужністю 100 кВт. Він зможе забезпечити електрикою увесь інфекційний корпус, де лікують пацієнтів із COVID-19.