У громадах Буковини визначать відповідальних за протидію домашньому насильству

Про те, як посилити роботу у сфері протидії насильству, ішлося під час наради, яку провела із представниками відповідних служб області заступниця Міністра соціальної політики Ольга Ревук.

Вона, зокрема, розповіла, що Кабінет Міністрів України затвердив типове положення про радника з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Тож у громадах Буковини уже можна призначати осіб чи створювати підрозділи, які опікуватимуться цією тематикою.

Крім того, вона запропонувала фахівцям взяти участь в онлайн-навчаннях із питань протидії домашньому насильству, які проводитиме Міністерство соціальної політики.

«Також ми працюємо над розробкою інтерактивної карти, яку називаємо «Мапа допомоги». На ній плануємо у кожній області, районі чи місті позначити притулки, служби, які надають допомогу людям, що потерпають від насильства, а також відповідальних за цей напрямок осіб. Сподіваюся, що таку карту вдасться презентувати уже на початку наступного року», – сказала Ольга Ревук.

Як запевнила заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак, на Буковині радо використовуватимуть усі запропоновані Міністерством інструменти, аби ефективно надавати допомогу усім, хто страждає від різноманітного тиску. Так, уже протягом наступного тижня у кожній об’єднаній територіальній громаді визначать відповідальних за протидію домашньому насильству осіб.

Окрім наради, Ольга Ревук також відкрила у Чернівецькій ОДА фотовиставку «ПротиДІЙ» у рамках міжнародної акції «16 днів проти насильства».

«Мета таких акцій – підвищити обізнаність громадян України щодо даної проблематики та наголосити, що насильство у будь-якій формі є недопустимим. Ідеться не лише про фізичну наругу, а й про психологічний, емоційний тиск, про ситуації, коли одна людина намагається керувати життям іншої. Ми як влада зобов’язані боротися з такими ганебними явищами і виконувати всі необхідні дії, щоб кількість людей, які потерпають від насильства, ставала все меншою і меншою», – підсумувала заступниця міністра.