На Буковині за рік придбали 104 комплекти телемедичного обладнання для амбулаторій загальної практики сімейної медицини

Вартувало воно близько 10 мільйонів гривень.
У Департамент Охорони здоров’я Чернівецької ОДА
кажуть, обладнання доступне та просте у використанні. Воно суттєво покращить надання медичної допомоги у селі.
– Клінічна картина захворювання у пацієнта відповідає тому чи іншому діагнозу. Тож сімейному лікарю може знадобитися експертна думка вузького фахівця у тій чи іншій галузі, до прикладу, кардіолога, нефролога, хірурга. Телемедичне обладнання дозволяє швидко зв’язатися із будь-яким лікарем у районному чи обласному центрі, передати йому результати аналізів пацієнта та отримати консультацію, – пояснює директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації

Олег Чорний
Як розповіла директорка Глибоцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги  Марія Мельничук
– телемедичним обладнанням у амбулаторіях сімейні користуються уже близько року. Особливо зручним для лікарів воно є зараз, під час епідемії COVID-19.
– Комплект для телемедицини – це невелика валіза із різноманітними приладами, які приєднуються до планшета. Вони дозволяють виміряти тиск, рівень цукру та холестерину у крові, зробити кардіограму, оглянути вуха та очі пацієнта. Усі ці дані можна надіслати лікарю для консультації. Зараз із цим обладнанням їздимо до хворих, які мають хронічні недуги, аби вони не ходили в амбулаторію та не наражали себе на додаткову небезпеку, – пояснює Марія Мельничук.
Крім того, за словами директорки центру ПМСД, нині через епідемію коронавірусу заборонені планові госпіталізаці. Однак чимало пацієнтів мають серцево-судинні патології, потребують лікування у кардіологів. Завдяки телемедицини вони можуть отримати кваліфіковану допомогу вдома.
Зображення може містити: текст
<img class="j1lvzwm4" src="data:;base64, ” width=”18″ height=”18″ />
3