Вчитель і Наставник

15 листопада — День працівників сільського господарства

Навряд чи хто замислювався, якою була наша Глибока, приміром, сотню років тому. Якими були люди, що тут жили, про що думали, про що мріяли. Непростою була доля тих, хто прийшов у цей світ на початку минулого століття. Постійно мешкаючи на своїй землі, вони були громадянами кількох різних країн. Австро-Угорщина, Румунія, Совіти, знову Румунія, знову Совіти, і нарешті – Україна.

Пам’ятаю, проголошення Незалежності Верховною Радою слухав по радіо на роботі, разом з співробітником, моїм Наставником і Вчителем, Тодором Карповичем Митранюком. Сьогодні йому виповнилось би 100 років.

Важкі передвоєнні роки, Друга світова, повоєнний час. Легко ніколи не було. Як і робота в післявоєнні роки агрономом в колгоспі ім. Кобилянської. Великі по тих мірках площі, невелика кількість малопотужної техніки. З 1963 по 1992 рік, до самої пенсії, був головним спеціалістом на Глибоцькій сортодільниці, де ми разом і працювали.

Тодор Карпович забезпечував проведення значної частки сільськогосподарських наукових робіт в районі – вивчення нових сортів, їх районування, розробка технологій вирощування сільгоспкультур. Десятки статей в місцевій і обласній пресі по популяризації нових розробок вчених, проведення районних нарад і польових досліджень.

За майже 30 років наукової роботи Тодор Карпович став чи не найдосвідченішим спеціалістом по сортовипробуванню в області, до думки якого прислухались і до кого завжди звертались за порадою.

Напевно, найбільше часу Тодор Карпович приділяв вивченню сортового розмаїття картоплі. Десятки районованих в області урожайних сортів цієї культури – його заслуга. І хоча з початку його дослідницької роботи пройшло вже понад півстоліття, але й досі на наших присадибах ще зустрічаються вивчені і впроваджені ним сорти.

А як тоді нам смакували яблука з закладеного ним в середині 60-тих років на сортодільниці саду… І як шанобливо відгукувались про нього ті, кому довелось з ним працювати. Напевно, саме про таких кажуть – Людина з великої літери.

Вадим Рудий, колишній завідуючий Глибоцької сортодільниці