Якщо перепад напруги призвів до псування техніки

Внаслідок аварії на внутрішньобудинковій мережі затопило весь стояк, без попередження відімкнули будинок від газу, холодні батареї, забилась каналізація – усі ми рано чи пізно зіштовхуємось із ситуаціями, коли наші права, як споживачів житлово-комунальних послуг, порушуються. Втім, якщо при цьому споживач справно сплачує ☑️ за послуги ЖКГ – він може захищати свої порушені права доступними правовими методами. Про це говоримо сьогодні у рубриці #ПравоваДопомога 👇
Одним із механізмів захисту прав споживачів є акт-претензія 📃. Тож, якщо ваші права порушують, то варто в першу чергу документувати порушення і виставляти претензію за неякісно надані послуги.
Який же алгоритм дій для відстоювання належної якості надання комунальних послуг❓
1️⃣ Вивчення договору між споживачем та надавачем комунальних послуг.
У цьому документі значаться параметри, критерії, алгоритми дій, терміни реагування на аварійні ситуації та сплати за послуги – усе, що регулює відносини двох сторін.
2️⃣ Повідомлення про порушення до надавача послуг ЖКГ.
Якщо трапилась аварійна ситуація із порушенням ваших прав – зафіксуйте обставини, до яких призвело ненадання або неякісне надання комунальних послуг (якщо це затоплення, псування майна − фотографуйте 📸 пошкоджену техніку, меблі, стіни тощо).
Далі варто письмово звернутись до надавача послуг і повідомити про порушення, а також наполягати на складенні акта-претензії. До листа можна додати докази: фото, відео, свідчення свідків. У зверненні обов’язково зазначається прізвище, ім’я та по батькові, місце фактичного проживання споживача, а також найменування ненаданої, наданої не в повному обсязі або неналежної якості послуги.
3️⃣ Перевірка якості послуг та складання акта-претензії.
Виконавець комунальної послуги або управитель багатоквартирного будинку зобов’язані прибути на виклик споживача у строки, визначені в договорі про надання відповідних послуг, але не пізніше ніж протягом 1 доби з моменту отримання претензії споживача.
За результатами перевірки складається акт-претензія у 2-х примірниках. Якщо споживач і представник надавача послуг не дійшли згоди 🙅‍♂️ у питаннях підтвердження порушень, то акт-претензія підписується із зауваженнями, які є його невід’ємною частиною.
4️⃣ Звернення до вищих контролюючих органів.
При незадовільній відповіді або її відсутності слід звертатись 📬 до вищого керівництва або контролюючих органів. Захист прав споживачів це належить до повноважень Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів (Держпродспоживслужба).
⚠️ Після отримання відповіді від підприємства-надавача послуг та його контролюючого органу і за умови неусунення недоліків слід звертатись до суду для оскарження дій або бездіяльності відповідних органів, які не надають послуги, передбачені договором, або надають їх не в повному обсязі (неналежної якості).
5️⃣ Звернення до суду
У випадку отримання офіційної відмови у задоволенні вимог щодо перерахунку, ви маєте право оскаржити дане рішення у судовому порядку 🧑‍⚖️. Основою доказової бази у справі слугуватимуть договір про надання відповідних послуг, квитанції про сплату за послуги, належним чином складений акт-претензія, фото- та відеоматеріали пошкодженого майна, покази свідків.
❓ Що робити, якщо представник виконавця відмовляється підписати акт-претензію?
❓ Як діяти, якщо упродовж 1 доби представник надавача послуг не з’явився?
❓ До яких контролюючих органів, окрім Держпродспоживслужби, варто також звернутися у випадку порушення прав споживача?