18 жовтня: цікаві звичаї, обряди та народний прогностик

18 жовтня православні християни вшановують пам’ять святої Харитини. В історії церкви є кілька персонажів з таким іменем.

Приміром, Харитина Литовська – свята у Східній православній церкві. Оскільки її агіографія не збереглася, про її життя відомо дуже мало. Харитина була дворянкою з язичницького Великого князівства Литовського, яка стала черницею в Новгороді.

Інша свята мучениця Харитина в дитинстві залишилася сиротою і була вихована як рідна дочка благочестивим християнином Клавдієм. Дівчина була прекрасна та з гарячою вірою.

Під час гоніння імператора Діоклетіана на християн через любов до Христа святу Харитину катували, після чого вона померла з молитвою до Господа на вуста.

Ім’я Харитина походить від грецького слова, що означає “милість”, “доброта”. Ім’я є жіночим аналогом імені Харитон.

Також у цей день в Британії відзначають День рогатого Бога. Це лісове божество, яке відповідає за родючість і плодючість рослин і тварин, мало безліч імен і було відомо далеко за межами Британії. Рогатий Бог – в сучасній неоязичницькій релігії вікканство (Вікка – ред.) – це чоловіче божество, партнер Триєдиної богині. Неоязичництво проводить аналогії між рогатим Богом, кельтським Цернунносом, давньогрецьким Діонісом, слов’янським Велесом тощо. Образ рогатого Бога популярний в літературі фентезі.

Український народний прогностик

Вересень пахне яблуками, а жовтень — капустою.
Жовтень ходить по краю та й виганяє птахів із раю.
Не встиг у жовтні роздивитися, як сонце зійшло, а воно уже на заході.
Перед сильним вітром горобці метушаться.
Червоний місяць – на вітер, блідий – на дощ.
Якщо зайці рано нагуляли жиру – до сніжної зими.